Video

Vissen leggen het loodje in tijdelijke bak tijdens leegpompen vijver

20 mei 2016 om 20:22
nl
Er lagen vrijdag tientallen dode vissen in de vijver van het Westerpark in Tilburg. De gemeente liet de vijver schoonmaken en pompte hem donderdag helemaal leeg. De honderden vissen werden tijdelijk in een bak gezet, maar dat overleefden veel dieren niet.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

Hobbyvisser en buurtbewoner Rowan zag het met lede ogen aan. Donderdagmiddag liep hij door het Westerpark en zag hij dat de vijver leeg was gepompt.
"Ik trof een losse bak met vissen aan die pal in de zon stond en waar de kinderen mee aan het spelen waren. Sommige vissen leefden al niet meer. Toen heb ik de gemeente gebeld en de politie, maar die namen de melding blijkbaar niet serieus. Toen ik 's avonds met de hond liep, stond de bak er nog en dreven de vissen allemaal op zijn kop."
Zeldzame dode vissenMeer dan vijftig vissen overleefden het niet. Zonde, volgens Rowan, want er zwemmen best bijzondere exemplaren in de vijver: "Kruisingen van goudvissen en karpers zijn best zeldzaam. Mensen betalen daar goed geld voor om die in hun eigen vijver te hebben."
Omdat de gemeente en politie niets wilden doen, besloot Rowan zelf actie te ondernemen. Hij verzamelde thuis alle emmers en flessen en reed met zijn vrouw en vriend vijf keer op en neer van huis naar het park om de vissen vers water en dus zuurstof te geven: "Schandalig dat de gemeente dit zo laat gebeuren. Er is totaal niet over nagedacht, want er had op zijn minst een zuurstofpomp in moeten zitten."
Gemeente maakt zich geen zorgenDe gemeente laat in een reactie weten zich niet te bekommeren om de dode vissen 'omdat er in deze vijver eigenlijk geen vissen thuishoren', zegt een woordvoerder. "Omwonenden hebben de vissen er zelf in gestopt."
Maar dat is voor Rowan geen reden: "Als een hond in een warme auto zit en hij is aan het stikken, dan sla je ook het ruitje in. Dit is in principe hetzelfde. Vissen zijn ook dieren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.