'Inspraak over kerncentrale bij de grens'

21 mei 2016 om 08:37
nl
Over kerncentrales die dicht bij de landsgrens staan moeten ook de 'buurlanden' wat te zeggen moeten hebben. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Van Tongeren pleit voor inspraak in de besluitvorming over veiligheidseisen voor kerncentrales die tot honderd kilometer van de grens staan. Zij doet dat zaterdag, daags voordat in Maastricht wordt gedemonstreerd tegen de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange.
ZorgenDoor aanhoudende problemen bij die centrales, waar onder meer scheurtjes in reactorvaten werden geconstateerd, maken mensen in de omgeving zich zorgen over hun veiligheid. GroenLinks ziet de kerncentrales het liefst sluiten.
"Keer op keer lezen we over problemen bij de Belgische kerncentrales. Deze reactoren staan net over de grens. De kans op een kernramp is klein, maar als het fout gaat, trekt de radioactieve wolk zich niets aan van landsgrenzen", stelt Van Tongeren.
InspraakGelijkgestemde partijen uit Duitsland, Frankrijk en België willen net als GroenLinks dat buurlanden inspraak krijgen in de veiligheidseisen van kerncentrales in grensgebieden.
België telt zeven kernreactoren: drie in Tihange en vier in Doel, vlakbij Ossendrecht. De afgelopen tijd kampten de centrales met verschillende ouderdomskwaaltjes. Begin april was er een storing bij Doel1, waardoor de centrale stilgelegd moest worden, eind december werd er een waterlek gevonden en begin november vond er een explosie plaats.
LAKAAls de Belgische kernreactoren Doel 1 en Doel 2 in Nederland hadden gelegen, waren ze al gesloten omdat ze niet voldoen aan de Nederlandse veiligheidseisen. Dat stelde documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie Stichting LAKA half januari op basis van eigen onderzoek. Volgens LAKA zou de Nederlandse minister in België moeten pleiten voor sluiting van de reactoren die net over de grens liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.