Zilver voor Femke Heemskerk op 200 m vrij

21 mei 2016 om 20:02
Femke Heemskerk heeft zaterdag bij de EK zwemmen in Londen zilver veroverd op de 200 meter vrij. Ze moest in de finale de Italiaanse Federica Pellegrini met miniem verschil voorrang verlenen. De wereldrecordhoudster op dit nummer finishte in 1.55,93. Heemskerk tikte aan in 1.55,97. Charlotte Bonnet uit Frankrijk pakte brons met een tijd van 1.56,51.
Profielfoto van van Doorn Bert
van Doorn Bert

Heemskerk lag halverwege de spannende race nog op de eerste plaats. In de eindfase bleek Pellegrini net wat efficiënter in haar finishtechniek. Met een uitgestrekte arm haalde ze haar vierde Europese titel op rij binnen.
Heemskerk was vrijdag in de halve finales op dit nummer de snelste zwemster met een tijd van 1.56,68. De vertrouweling van de Franse coach Philippe Lucas was toen nog een fractie sneller dan Pellegrini (1.56,73).
Brons op EK in BerlijnHeemskerk pakte twee jaar geleden bij de EK in Berlijn brons op haar favoriete afstand, achter Pellegrini en de Hongaarse Katinka Hosszú. Bij de WK vorig jaar in Kazan bezweek Heemskerk als medaillekandidate onder de druk. Ze bereikte wel de finale, maar daarin werd ze laatste. Op de EK in het olympische zwembad van Londen was ze gebrand op eerherstel. Een ultieme triomf op Pellegrini zat er echter net niet in.
Voor Heemskerk was het haar vierde EK-medaille in Londen.