'Pure nostalgie!' Brabant mijmert weg bij deze oude beelden van de Efteling

22 mei 2016 om 15:47 • Aangepast 21 november 2020 om 10:15
nl
Tientallen jaren lagen ze in een archiefkast, unieke beelden van een bezoekje aan de Efteling zijn dit weekend na bijna zestig jaar voor iedereen te bekijken. Bijna 300.000 mensen deden dat al, en bij velen raken de beelden een gevoelige snaar: "De magie die het toen uitstraalde ..... geweldig, kon je jaren op teren."
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

De beelden zijn gemaakt door Cees Berkelaar (1916-1974) uit Vinkeveen. Het werk van de amateurfilmer raakte verspreid. Zijn familie probeert nu het materiaal terug te krijgen en digitaliseert de beelden. Het resultaat is te zien op de Facebookpagina Cees Berkelaar Films.
Dit weekend plaatste dochter Paulien Berkelaar een filmpje van een bezoek aan de Efteling. Op de beelden zijn verschillende taferelen in het Sprookjesbos te zien, een speeltuin en de traptreintjes.

Wachten op privacy instellingen...

'Ik weet het nog goed'De beelden worden op Facebook meer dan 3.000 keer gedeeld. "Wat mooi, ik weet het nog goed. Wij gingen ieder jaar een keertje als we heel lief waren geweest. We vonden het geweldig!" Blikt een bezoeker terug. "Wat me opvalt: iedereen loopt zo rustig te genieten. Kinderen lopen allemaal met ouders aan de hand. Geen geren, geschreeuw en gejank. Wat een verschil met nu", analyseert een vrouw de geluidloze beelden. Een ander zegt: "Hoe heerlijk is het dat dit alles er nog is? Alleen Lange Jan heeft een goeie facelift gehad."
De kleurenbeelden zijn uniek voor die tijd. Ook de kwaliteit van de film valt op. Het is voor de familie Berkelaar nog steeds een raadsel hoe de heier van beroep, zonder connecties in de filmwereld, beelden als deze kon maken. "Mijn moeder en oudste zus leven niet meer. Ik herinner me wel dat hij op vakantie altijd filmpjes aan het maken was. En dat we op zondagmiddag wel eens bioscoopje speelden thuis", zegt Paulien, die nog maar een kind was toen haar vader overleed.
KostbaarHet digitaliseren van de enorme collectie van Cees Berkelaar kost veel geld. Dochter Paulien vroeg de Efteling om een bijdrage van veertig euro, maar zegt bot te hebben gevangen. Het attractiepark zoekt nog uit wat er precies mis is gegaan: "Want deze beelden zijn goud, ik kan me niet voorstellen dat we die hebben afgewezen", laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Er liggen nog honderden oude filmpjes op de plank bij de familie Berkelaar. Zo filmde hij in de jaren vijftig of zestig het bloemencorso voor kinderen in Valkenswaard en was hij bij een motorcrosswedstrijd in Dongen. Ook zijn er nog filmpjes van voetbalwedstrijden tussen PSV en DWS. "Maar dat kan nog wel even duren voor die online komen", verwacht Paulien. "Dat digitaliseren blijft gewoon heel veel werk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.