Na bijna 5000 euro aan boetes geeft kroegbaas op: nu ook rookverbod bij café De Klomp

23 mei 2016 om 15:44
nl
Het is voor Jac van Dongen één grote ramp, maar toch moet hij het doen. Vanaf volgende week mag er in zijn kroeg De Klomp niet meer gerookt worden. "Ik heb lang gestreden, maar ik moet nu wel." De boetes, goed voor zo'n 5000 euro, die de afgelopen weken binnenkwamen, zijn hem fataal geworden.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

"Ze moorden gewoon je bedrijf uit." Het is duidelijk, Jac van Dongen is niet blij met het Nederlandse rookbeleid. Dat is hij al jaren niet. In 2014 begon hij zijn protest tegen de plannen om een rookverbod in te stellen.
BoegbeeldVan Dongen groeide uit tot één van de bekendste en belangrijkste sprekers namens de kleine kroegen in Nederland. Hij schreef brieven naar kamerleden, bezocht zittingen in Den Haag en sprak op diverse protesten. Het mocht niet baten, want het rookverbod kwam er toch doorheen.[Youtube:body:https://youtu.be/Jxvk0KHHGls]
Enorme boetesDe kroegbaas uit Etten-Leur hield echter tot op de dag van vandaag vol: roken was nog altijd toegestaan in zijn café. "Maar ik moet nu wel. Vanaf 1 juni mag er ook bij ons niet meer gerookt worden." Afgelopen weken kreeg Van Dongen verschillende boetes op de mat. De afgelopen weken nog twee boetes van zeshonderd euro van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
"Ik werd echt op mijn hielen gezeten door de NVWA. Dit weekend werd het me fataal: een boete van 2400 euro. Ja, dan moet je wel."
'Een grote ramp'Het café van Van Dongen, dat al 34 jaar bestaat, is 56 vierkante meter groot. Volgens de kroegbaas is er dan ook geen ruimte voor een rookruimte. "En zeker de helft van mijn gasten rookt. Nu zal het nog wel goed gaan, in de zomer. Maar de mensen gaan niet met 5 graden vorst buiten staan. Dit is een grote ramp voor ons. Ik zie echt geen uitweg meer."
Volgens Van Dongen zijn er al heel veel kroegen failliet gegaan door het rookverbod. "Dat is echt schrikbarend. Ik hoop dat ik niet in dat rijtje kom te staan, maar ik ben er bang voor voor. Maar áls ik failliet ga, eis ik een schadevergoeding van Mark Rutte."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.