Video

Kenningsmaking met JSF van start na landing in Leeuwarden

24 mei 2016 om 10:40
nl
Op Vliegbasis Leeuwarden zijn maandagavond twee F-35's geland. De toestellen, ook wel bekend als de Lightning II of het Joint Strike Fighter-project, worden gevlogen door twee Nederlanderse jachtvliegers, die al een tijd met het toestel hebben geoefend in Amerika. Vanaf maandag zijn de toestellen voor het eerst buiten Amerika. Drie weken lang wordt er in Nederland gevlogen.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De twee F-35's zouden om acht uur landen, maar hadden een uur vertraging omdat ze een uur te laat waren vertrokken vanuit Amerika. De twee toestellen werden het laatste stuk begeleid door een toestel van de Koninklijke Luchtmacht met daarin onder andere minister Hennis van Defensie.
[tweet:body:https://twitter.com/JeanineHennis/status/734824098040303616]
Bekijk hier de hele uitzending van Defensie:
{youtube:body:https://youtu.be/wACWvCTkb-g]
Met 1,6 mach over de oceaanDe twee F-35's komen van de Californische luchtmachtbasis Edwards Air Force Base. Vanwege de lange vlucht over de Atlantische Oceaan werden ze in de lucht bijgetankt door een KDC-10-tankvliegtuig, dat op Vliegbasis Eindhoven is gestationeerd.
Ze hebben in acht uur 8.850 kilometer afgelegd. De F-35's, die maximaal 1.960 kilometer per uur kunnen, vlogen echter langzamer vanwege het meevliegende tankvliegtuig.
'Onzekerheid, da's een beetje de sport'Vliegbasis Leeuwarden heeft de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de F-35 buiten de Verenigde Staten te zien is. De F-35 voert komende weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16.
De F-35 is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni.
ZIE OOK: F-35 jachtvliegtuig komt eind mei naar Volkel voor geluidstest
'Uniek in het leven'"Dit had ik niet willen missen", zo vertelt de 38-jarige vliegtuigspotter Olaf Kerkhof uit Lieshout. Hij was in z'n uppie naar Friesland gereden om deel uit te maken van dit bijzondere moment. "Op mijn leeftijd zijn bepaalde momenten uniek in het leven. Dit is er eentje van."
"Het was heel enerverend. Het geluid klonk niet heel veel harder dan een F16, maar zeker wel lager. Maar ik heb nu alleen een landing gezien. De start heb ik nog niet gehoord."
Wat Kerkhof verder opviel was het formaat: "De F-35 oogt een stuk groter en wat ook opvalt, mij althans, zijn bijvoorbeeld de moderne led-lichten, da's toch net weer anders."
Sport om mooie foto's te makenKerkhof maakt veel foto's van vliegtuigen. Hij hoeft niet per se alle toestellen te fotograferen, maar stelt de compositie centraal staat. "Normaal werk ik in de buitendienst, met mijn camera in de kofferbak. In de pauzes, als ik een boterhammetje ga eten, ga ik eens kijken. Hierbij heb ik heel vaak mazzel gehad."
Eigenlijk maakt het Kerkhof niet zoveel uit welk type hij vastlegt, zegt-ie. "Het gaat me meer om het plaatje. Ik heb al een Amerikaans B2-stealthtoestel vastgelegd. En een C17, met daarachter de zon", vertelt de fotograaf trots.
"Voor mij is het de sport om mooie foto's te maken met een basic camera. Je hebt erbij die enorme bedragen neerleggen voor apparatuur. Voor hen is enorm vervelend als ze een toestel niet vastleggen. Mij maakt het niet zoveel uit. Nouja, behalve deze keer. Dan zou ik er wel van balen."
Donderdag naar VolkelCommandant Geert Ariëns licht in Onder Ons toe dat er donderdag belevingsvluchten plaatsvinden naar Volkel. "Ze starten op Leeuwarden, vliegen dan door naar Volkel en daar gaan ze patronen vliegen. Afwisselend zullen ze landen en starten en daarna terug naar Leeuwarden. Bewoners kunnen dan zelf luisteren en het verschil horen, want er zullen afwisselend F16's en F35's vliegen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.