Video

NAC Breda moet snijden in spelersbegroting nu club in Jupiler League blijft

23 mei 2016 om 20:59
nl
Een dag na het voor NAC desastreuze verlies tegen Willem II veegt de Bredase club de tranen weg en kijkt het weer vooruit. En ook van dat vooruitzicht wordt NAC niet vrolijk. Er moet gesaneerd worden op de spelersbegroting en behoorlijk ook. Dat leidde bij algemeen directeur Justin Goetzee tot een deels slapeloze nacht.
Profielfoto van Giessen Arjan van der
Geschreven door
Giessen Arjan van der

Goetzee werd om kwart voor vier vanochtend wakker en kon daarna niet meer slapen. Er bleef van alles door zijn hoofd malen. “Ik heb een A4 volgeschreven met alle zaken waar ik nog aan moest denken en die ik nog moest doen. Bovendien herbeleef je de dag meerdere keren. Het prachtige afscheid hier bij het stadion van de spelersbus. Dat raakte iedereen heel erg en gaf een positieve emotie. Maar ik blijf ook denken aan dat laatste moment vlak voor het fluitsignaal, waarbij wij de kans op 3-2 hadden. Dan had de wereld er heel anders uitgezien. Daardoor is slapen lastig.”
Begroting stap terugJustin Goetzee en zijn collega’s hadden zich al voorbereid op twee scenario’s. Zowel een eredivisiebegroting als een Jupiler League-begroting. “Dus voor ons is redelijk goed in beeld wat de gevolgen zijn voor de club. We moeten een stapje terug doen in de begroting. Omdat het voor ons heel lastig is een sluitende begroting te hanteren in de Jupiler League. Onze huishouding is op eredivisieniveau, zoals de huur van het stadion en de capaciteit die je moet inzetten om het stadion veilig te maken.”
SanerenAfgelopen seizoen startte NAC ook zonder sluitende begroting, maar de eindrekening is volgens Goetzee toch nog redelijk positief te noemen. “Uiteindelijk hebben we dusdanig goed gepresteerd dankzij allerlei incidentele inkomsten. Maar volgend seizoen moeten we wel een stap terug doen”, aldus Goetzee die bevestigt dat het spelersbudget omlaag gaat.
“Wij gaan op diverse posten saneren waarbij we proberen, zo goed en kwaad als dat kan, om het kantoorpersoneel te ontzien. Wij denken dat we daar wel een minimum hebben bereikt. Daar kan niet veel meer gebeuren.”
Duurdere spelers wegOf NAC af kan komen van de contracten van duurdere spelers zoals bijvoorbeeld Ronnie Stam is zeer de vraag. Justin Goetzee kan hem niet beantwoorden. “Dat ligt bij Hans Smulders, onze technisch directeur. Ik ga over de cijfers, hij gaat over het sportieve beleid. Hij zal daar op inzoomen en naar kijken.”
Samenwerking Manchester CityOverigens denkt Goetzee dat NAC ook met een mindere begroting volgend seizoen bovenin mee kan draaien. “Als je kijkt naar een club als FC Eindhoven waar wij het heel moeilijk mee hadden, daar werken ze met een begroting van acht ton. Zij zijn heel netjes vierde geworden en hebben ons er bijna uitgeknikkerd. Mede daarom geloof ik nog steeds, mede door de samenwerking met Manchester City en de komst van Hans Smulders dat wij volgend jaar een rol van betekenis kunnen spelen.”
Niet gedacht aan zelf opstappenGoetzee geeft ook aan dat hij er niet aan gedacht heeft om op te stappen bij NAC Breda. “Dat is geen seconde in me opgekomen. Ik ben altijd heel zelfkritisch, kijk goed in de spiegel, weet goed wat ik niet goed en wat ik wel goed doe. Als andere mensen vinden dat ik moet sneuvelen vanwege het niet promoveren, dan hoor ik dat graag maar ik heb er geen seconde over nagedacht om dat zelf te doen. Ik voel nog voldoende vertrouwen om me heen om te blijven zitten.”App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.