Video

Bij-zondere primeur voor Toon van den Oord: eerste Nederlandse biologische honing

24 mei 2016 om 01:25 • Aangepast 21 november 2020 om 10:12
nl
Een bijzondere primeur voor Toon van den Oord uit Oirschot. Hij is namelijk de eerste imker die in Nederland biologische honing maakt en verkoopt. Begin april kreeg hij eindelijk het keurmerk dat hij al jaren wilde en dus kon hij maandagmiddag zijn allereerste potje biologische honing presenteren.
Profielfoto van van den Hoven Maarten
Geschreven door
van den Hoven Maarten

Dat eerste potje werd door Toon symbolisch overhandigd aan Hans Huijbers, voorzitter van land- en tuinbouworganisatie ZLTO. Op die manier wil Van den Oord aandacht schenken aan de verbondenheid tussen bijen en de landbouw.
Proeven“Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving in de landbouw”, zegt Hans Huijbers. “Ik vond het daarom ook wel een mooi gebaar dat Toon het eerste potje aan ons wilde overhandigen. Vroeger hielden veel boeren ook bijen naast hun vee en we zien dat dat weer terug aan het komen is."

Wachten op privacy instellingen...

Van den Oord liet de eer om de honing te proeven ook aan Huijbers en die kans liet hij niet aan zich voorbij gaan. Hij draaide de dop van de pot en haalde gelijk een stevige vinger door de honing. “Heerlijk zo’n plakvinger, dat hoort er bij”, aldus de ZLTO-voorzitter.
Vader en ZoonToon’s zoon Kees, zelf ook fanatiek imker, hielp zijn vader om de biologische honing. “Keer op keer kregen we te horen dat het niet kon, maar wij gaven niet op.” Toon en Kees gaan in overleg met elke mogelijke instantie om aan de regelgeving te kunnen volden, met succes dus.
Twee bosjes bloemen voor de vrouwen van vader en zoon mogen op de presentatie dan ook niet ontbreken van Toon. “Die bijen zijn zo fascinerend, als je er mee begint kan je er niet mee stoppen. Het is hobby, dus er zijn heel wat zondagen geweest dat onze vrouwen alleen thuis zaten.”

Wachten op privacy instellingen...


Als honingkeurmeester moet zoon Kees natuurlijk ook even zijn kennis van de honing laten zien. “Een hele lekkere voorjaarshoning en ik proef paardenbloem en wilg”, maar volgens Toon’s andere zoon, Erik, proef je vooral de passie en trots die er in de honing zijn gestopt. Toon zelf maakt het allemaal niet uit: “We stoppen er alles is, als het maar lekker is!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.