Zaak tegen agent die Memphis van Veen doodreed uitgesteld: 'Heel zwaar' voor familie

24 mei 2016 om 20:59 • Aangepast 21 november 2020 om 10:11
nl
De zaak in hoger beroep tegen de agent die in 2013 de 18-jarige Memphis van Veen uit Eindhoven doodreed, is dinsdagmiddag voor onbepaalde tijd aangehouden. Het Hof heeft het verzoek van de advocaat van de agent toegewezen om een rijinstructeur die een verklaring heeft afgelegd over het rijgedrag van een arrestatieteam in colonne, nader te horen. Ook wil het hof de rijinstructeur van de agent zelf horen.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

Dit betekent voor de familie van de scholiere dat na drie jaar het eindpunt van deze zaak nog niet in zicht is. "Heel zwaar", zo verklaarde de advocaat van de familie na afloop van de zaak. In de rechtbank waren dinsdag zowel de moeder als oma van Memphis aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...

Aan het eind van de zitting nam de agent nog het woord. Hij zei veel respect te hebben voor de moeder van Memphis. En hij hoopt binnenkort met haar te kunnen spreken. "Ineens was ze op de weg en in mijn leven", zei de agent over het fatale moment. Hij is vervolgens bij haar gaan zitten.
Moeder heeft wél antwoordEerder legde de moeder van de scholiere een slachtofferverklaring af. Ze is boos dat de dood van haar dochter voor haar gevoel wordt afgedaan als bedrijfsongeval.
"Niemand had vandaag antwoord op de vraag wat er bij het ongeluk mis is gegaan", zei ze. "Ik wel. Als er niet op deze manier en niet zo hard was gereden dan had mijn dochter nog geleefd."
Schuldig aan dood Memphis?In het hoger beroep wordt opnieuw bekeken of de man schuldig is aan de dood van Memphis. De leider van het arrestatieteam zei tegen de rechter dat hij Memphis gezien heeft en dat ze hem vlak voor het ongeluk nog aankeek.
Maar volgens hem had zijn team niet anders te werk kunnen gaan. Seconden later werd de scholiere aangereden door een van de leden van het arrestatieteam.
Justitie wil vrijspraakDe agent was met hoge snelheid onderweg naar een melding van een verwarde man in Bergeijk toen Memphis de weg overstak. De agent kon haar niet meer ontwijken. De rechter legde de man eerder een voorwaardelijke straf op, maar justitie wil vrijspraak.
In eerste instantie werd de agent niet vervolgd, maar daar ging de familie van Memphis niet mee akkoord. Via het gerechtshof hebben zij vervolging afgedwongen.
'Snelheid moeten aanpassen'De rechter boog zich vorig jaar over de zaak. Hoewel de agent met sirene en zwaailicht reed, had hij zijn snelheid volgens de rechter moeten aanpassen op het kruispunt waar het ongeluk gebeurde. Volgens justitie heeft hij zich gehouden aan de regels. Daarom wil de officier van justitie vrijspraak.
De familie van Memphis ging ook in beroep tegen de straf voor de agent. Die kreeg een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden, maar voor de familie van het slachtoffer is die straf niet hoog genoeg. Tijdens de behandeling van de zaak dinsdag werden drie agenten verhoord over de dodelijke rit.
Verslaggever René van Hoof was dinsdagmorgen bij de rechtszaak aanwezig. Imke van de Laar zat 's middags in de rechtszaal. Hun tweets waren te volgen in een liveblog.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.