Opera Zuid komt voor de vijfentwintigste verjaardag met een lekkere 'La Bohème'

24 mei 2016 om 14:15
nl
Het blijft gniffelen bij de opera. Net voordat Mimi in de Puccini opera La Boheme - veel te vroeg - overlijdt aan tuberculose zingt ze nog uit volle borst over haar liefde voor de dichter Rodolfo. Gezien haar ziektebeeld een welhaast onmogelijke prestatie maar wie over dat soort details valt, kan beter bij de opera wegblijven. En als de muziek klopt, en dat is zo bij deze voorstelling, valt het ook nauwelijks op..
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Met het laatste advies van de Raad voor Cultuur in het achterhoofd valt wel een grappige vergelijking te trekken tussen La Bohéme en de echte wereld. De Raad voor Cultuur vindt de kwaliteit van opera Zuid onvoldoende en adviseert om de rijkssubsidie van het gezelschap in te trekken. Met deze Boheme wordt Opera Zuid dan een soort Mimi die net voor haar overlijden nog iets bijzonders presteert. Alleen zijn ze bij opera Zuid onder aanvoering van de strijdbare Miranda van Kralingen niet van plan te overlijden.
Een bommetjeLa Boheme, die zaterdag in Eindhoven in premiere ging en nu langs de theaters toert, is een jubileumproductie. Opera Zuid viert dit seizoen de vijfentwintigste verjaardag. En op dat moment kwam in Maastricht het advies binnen om het gezelschap op te heffen. Het moet een bommetje zijn geweest zo net voor de premiere maar aan de voorstelling was dat niet te merken.
La Boheme gaat over een groep kunstenaars in  het Parijs van omsreeks 1900. Dichter Rodolfo is tot over zijn oren verliefd op de doodzieke Mimi (Heloïse Koempgen) die het eind van de voorstelling niet haalt, zijn vriend de schilder Marcello heeft een wat minder rosegekleurde, maar wellustige relatie met de getrouwde Musetta (Anna Emelianova).
AbsinthDe voorstelling begint misschien wat gewoontjes met een getrouw tijdsbeeld. Een paar mannen in een atelier, overal schilderijen, een oude typemachine voor de gedichten en een (rokend) potkacheltje dat nauwelijks warmte geeft.
Gelukkig wordt het al snel wilder en kleurrijker. In de tweede acte belanden de kunstenaars buiten in een wervelend Parijs dat er al gauw uitziet of er iets te veel van de absinth gesnoept is. Het mooist in de hele opera is de derde acte waarin de twee liefdesparen elkaar op straat in de sneeuw toezingen. De teksten van de zangers lopen door elkaar, de muziek van Philharmonie Zuidnederland (en Puccini natuurljk) maakt er een mooi dramatisch geheel van.
Zeker de moeite waardAl met al een voorstelling die zeker de moeite waard is: het blijft lekker zwijmelen over de liefde. La Bohème is donderdag in Tilburg te zien en later ook nog in Den Bosch en op ruim tien andere schouwburgen in het land. Als opera aan de Parade dit jaar doorgaat - er loopt nog een crowdfundingsactien - wordt dat op  28 juni ook deze 'La Bohème'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.