Ernstige brandwonden bij werknemer, 75.000 euro boete voor Erca in Moerdijk

24 mei 2016 om 14:08
nl
Het bedrijf Erca Emery Surfactant op industrieterrein Moerdijk betaalt een boete van 75.000 euro. Het Openbaar Ministerie verwijt het bedrijf, waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, dat het de veiligheidsregels niet heeft nageleefd. Hierdoor liep een medewerker in mei 2014 ernstige brandwonden op.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Erca had destijds een fabriek waar mengstoffen voor onder meer shampoo, wasmiddelen en verstoffen werden gemaakt. Bij onderhoudswerkzaamheden kwam een hoeveelheid vloeibare ethyleenoxide vrij. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn voeten.
Onvoldoende beschermingUit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat Erca onvoldoende maatregelen had genomen om het ongeluk te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken. Het bedrijf schatte de risico's niet goed genoeg in, hield zich onvoldoende aan de veiligheidsprocedures en had de werknemer niet uitgerust met de juiste beschermingsmiddelen.
Ook heeft het zogenoemde BRZO-bedrijf (Besluit Risico's Zware Ongevallen) het ongeluk niet op tijd gemeld bij de provincie. Het Openbaar Ministerie vindt dat 'ernstig'. "Door het melden van een ongewoon voorval stel je toezichthouders in de gelegenheid om maatregelen te nemen om de gevolgen van een calamiteit voor mens en milieu beperkt te houden."
'Straf is passend'Het OM ziet de betaling van de boete als een 'passende afdoening' voor de strafbare feiten. Als de zaak voor de rechter zou komen, zou het OM tot een vergelijkbare strafeis zijn gekomen.
Sinds het ongeluk zijn het bedrijf en de bijbehorende installaties op industrieterrein Moerdijk verkocht. Daarnaast is het slachtoffer schadeloos gesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.