Werkstraf voor broers die sjoemelden met paardenpaspoorten, 'Gevaar voor voedselveiligheid'

24 mei 2016 om 16:43
nl
Twee broers uit Heeswijk-Dinther hebben een taakstraf van 240 uur gekregen voor het vervalsen van paardenpaspoorten. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag na hoger beroep. De broers moeten een jaar de cel in als ze opnieuw de fout ingaan.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Van de acht vervalste paardenpaspoorten werden er vijf met een paard aangeboden aan een slachterij in Den Dungen. Met het aanbieden van de foutieve informatie werkten de broers van 36 en 41 jaar oud volgens het gerechtshof mee aan het misleiden van consumenten.
Oorsprong vlees moeilijk traceerbaarBovendien zorgden de broers, Bas en Roel van den B., ervoor dat de oorsprong van het vlees moeilijker te traceren was. Dit nam het gerechtshof ze zeer kwalijk, omdat bij twee paarden werd vastgesteld dat de dieren niet geschikt waren voor menselijke consumptie.
"Van de overige paarden kan dat door de vervalsingen niet of moeilijk meer worden vastgesteld. Dit levert een reëel gevaar op voor de voedselveiligheid en daarmee voor de volksgezondheid", aldus het gerechtshof. Het vlees werd aan een Italiaanse koper verkocht en is zo hoogstwaarschijnlijk in de voedselketen terechtgekomen.
Hogere straf bij rechtbankEerder gaf de rechtbank Oost-Brabant de broers een hogere straf. De rechter veroordeelde ze toen tot gevangenisstraffen van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook kreeg hun bedrijf een geldboete van 60.000 euro.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=C3mhKbwUz_o]
ZIE OOK: Hogere straffen geëist bij hof tegen broers in paardenpaspoortfraude Heeswijk-Dinther
Lagere straf, wel geldboeteHet gerechtshof heeft de broers nu minder straf gegeven, omdat de twee tijdens hun strafproces openheid van zaken hebben gegeven. Ook duurt de zaak al enige tijd, wat voor het gerechtshof aanleiding is om lagere straffen te geven.
Wel moet het bedrijf van de broers nog een geldboete van 20.000 euro betalen, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk. De verdediging zei dat het bedrijf geen geld heeft, maar dit vindt het hof niet aannemelijk. "Er zijn nog paarden aanwezig in het bedrijf en daarmee wordt nog geld verdiend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.