De Baronie komt er niet uit: nog geen asielplan rondom Breda

24 mei 2016 om 17:21 • Aangepast 21 november 2020 om 10:10
nl
De gemeentes in de regio De Baronie weten goed wat hun opdracht is: 1087 asielzoekers opvangen, dit jaar nog. Maar hoe? Ze komen er niet uit. "De uitvoering is weerbarstig. We hebben echt meer tijd nodig." De deadline die de Commissaris van de Koning eerder gaf om het asielplan af te hebben, lag op 15 mei. Die werd verlengd naar 'eind mei'. Maar ook die deadline gaat de regio rondom Breda niet halen.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Op vrijdag 20 mei zaten de burgemeesters van Breda, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Oosterhout, Etten-Leur, Halderberge en Zundert al voor de derde keer bij elkaar om uit te zoeken hoe ze ruim duizend asielzoekers gaan opvangen. Maar ook dit overleg heeft nog niet geleid tot een concreet asielplan.
Grootste taak van BrabantIn dit 'plan van aanpak' moet staan hoe de gemeentes in De Baronie dit jaar nog ruim duizend asielzoekers gaan opvangen. Dat aantal is hen door de Commissaris van de Koning eind maart opgelegd.
De gemeente Breda vangt al vierhonderd asielzoekers op in de voormalige gevangenis De Koepel. Ook de gemeente Gilze en Rijen heeft een asielzoekerscentrum voor 1200 vluchtelingen. Deze aantallen worden echter niet meegeteld in de opvang die de regio nog moet realiseren.
Achter gesloten deurenWaarom het zo moeilijk is voor de gemeentes om opvangplekken aan te bieden, is niet duidelijk. "Die gesprekken tussen de burgemeesters worden netjes achter gesloten deuren gehouden. Dat is niet voor niets", zegt een woordvoerder van de gemeente Breda.

Wachten op privacy instellingen...

Provincie wil voor juni plannen hebbenArnoud Reijnen, woorvoerder van de Commissaris van de Koning, liet dinsdag nog aan Omroep Brabant weten dat hij hoopt dat zeker vóór juni alle asielplannen binnen zijn bij de provincie. Dat gaat nu dus zeker niet lukken.
Waar in mijn regio?Inmiddels hebben al acht van de elf regio's in Brabant een asielplan ingediend. Wil je weten of jouw regio al een plan heeft opgestuurd naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de commissaris van de Koning? En wil je weten waar asielzoekers volgens dat plan dan moeten komen? Hieronder een overzicht.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.