'Gevangene (25) die hoogbejaarde gedetineerde doodstak deed ook ontsnappingspoging in PI Vught'

24 mei 2016 om 22:27
nl
De 25-jarige Johan R. die vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer een medegedetineerde met een tafelmes doodstak, heeft eerder ook geprobeerd uit de gevangenis in Vught te ontsnappen. Hij kwam behoorlijk ver in zijn vluchtpoging, zeggen betrokken personeelsleden van de penitentiaire inrichting tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Op onduidelijke wijze wist Johan uit zijn cel te komen en vervolgens over het hekwerk van de gevangenismuur te klimmen. Hij is daar in de buurt van de voordeur met geweld overmeesterd en naar de isolatie gebracht, zegt een van de medewerkers, die liever anoniem wil blijven.
Advocaat Martijn van Wijk bevestigt dat zijn cliënt twee jaar geleden betrokken is geweest bij ‘een incident’ in Vught, maar kan verder niet in detail treden.
'Geen goede overdracht'Na de ontsnappingspoging is R. op last van de directie overgeplaatst naar een andere inrichting. Volgens de anonieme gevangenismedewerker gebeurde dat zonder een goede overdracht. "Hij had vanwege zijn psychische gesteldheid en zijn vluchtpoging nooit zo overgeplaatst mogen worden." R. had, zo vindt de gevangenismedewerker, in een kleine groep ter observatie geplaatst moeten worden.
Na verschillende keren te zijn overgeplaatst, zit R. nu opnieuw op de psychiatrische afdeling in Vught, in afwachting van zijn strafzaak. Deze gaat na de zomer weer verder. De Hagenees moet zich verantwoorden voor het doodsteken van de 82-jarige bajesklant Elbert Geveke in september vorig jaar.
ZIE OOK: Meeste zelfmoorden in gevangenis Vught, mogelijk door grote psychiatrische afdeling
Onverantwoorde risico'sVolgens advocaat Sébas Diekstra, die meerdere cliënten in Zoetermeer vertegenwoordigt, zijn er met betrekking tot Johan R. ‘onverantwoorde risico's’ genomen. De ouders van de gedetineerde hadden in de media al gewaarschuwd dat hun zoon psychotisch kon zijn en gevaarlijk was.
ZIE OOK: Opnieuw dode gevonden in PI Vught, zelfdoding vlak na uitspraak rechter
De 25-jarige Johan R. werd ook beschuldigd van het stalken van Chantal Janzen, maar is daarvoor vrijgesproken. Hij zit momenteel in voorarrest in Vught vanwege de dodelijke steekpartij in Zoetermeer. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie gaat nooit in op individuele gevallen en kan de vermeende vluchtpoging bevestigen noch ontkennen.[YouTube:body:https://youtu.be/0sjpcpDKoIM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.