Video

Nog niet iedereen van eindexamens af: 'Morgen nog en dan zit het er voor ons ook op'

24 mei 2016 om 21:17
nl
Zit je op de havo en heb je scheikunde in je pakket? Dan baal je. Terwijl veel van je vrienden dinsdag met economie hun laatste examen maakten, mag jij nog even door.
Profielfoto van Koen Wijn
Geschreven door

Woensdag is namelijk het examen scheikunde en dat betekent nog een dagje zweten, terwijl anderen lekker aan hun vakantie zijn begonnen.
'Wel balen'"Ja, dat is wel balen", zegt een jongen. Het betekent nog leren en op tijd naar bed. "Mijn buurjongen is gewoon al klaar. Hij gaat vanavond al uit zijn dak. Ik niet, maar ik haal dat wel in hoor."
Zijn buurjongen staat op een paar meter en lacht genoegzaam. "Ik ga lekker voetbaltrainen vanavond. Daarna pak ik een biertje." Een meisje komt hem opgelucht tegemoet. "Economie ging keigoed bij mij. Nu vakantie en ik ga aan de alcohol. Of ik dat mag? Ach, ik ben al bijna achttien!"[Tweet:body:https://twitter.com/KoenWijn/status/735096774642270209]
Overigens hebben niet alleen havisten met scheikunde pech. Ook vmbo'ers met scheikunde in hun pakket hebben pas later vakantie. Vwo moet woensdag nog Frans en filosofie. Donderdag eventueel nog aardrijkskunde en muziek.
Jorn hoopt er een 5 uit te slepenOok examenvlogger Jorn had dinsdag met economie zijn laatste examen. Het ging wel OK, zegt hij. Dit terwijl hij niet had geleerd, want daar was hij te lui voor. Hij hoopt er een vijf uit te slepen:[youtube:body:https://youtu.be/C6-3FX8FqPI]
Ook Nory moest met economie aan de slag. En dan is ze echt helemaal klaar met school. Hoewel ze dat al een beetje was.[youtube:body:https://youtu.be/YRZcoQ3zmQc]
Test je kennisWil jij je niveau testen? Dat kan! Hieronder hebben we enkele vragen uit het biologie-examen van het vmbo:
1. Eén van de gassen in een wind is koolstofdioxide. Dit gas ontstaat als bacteriën glucose afbreken met behulp van zuurstof. Bij dit proces komt energie vrij.  Geef de naam van dit stofwisselingsproces.
2. Dorien ligt op de onderzoeksbank en ademt diep in met buik- en borstademhaling. Enkele spieren die betrokken zijn bij de ademhaling zijn buikspieren, middenrifspieren en tussenribspieren. Welke van deze spieren trekken zich sterk samen als ze diep inademt? Kies A, B of C.
A) Haar buikspieren en haar middenrifspieren B) Haar buikspieren en haar tussenribspieren C) Haar middenrifspieren en haar tussenribspieren
3. Na een steek van een mug komen malariaparasieten met het bloed in de lever van de gestoken persoon.  Geef de namen van twee bloedvaten waardoor bloed de lever instroomt.
De antwoorden1. Verbranding2. C3. Leverslagader en poortader

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.