Sociale huurwoning? In Etten-Leur langste wachttijd van West-Brabant

25 mei 2016 om 11:36
nl
In West-Brabant wachten woningzoekenden in Etten-Leur het langst op een sociale huurwoning. Gemiddeld bedraagt de wachttijd zeven jaar. Dit blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken liet uitvoeren.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De verschillen blijken in het westen van de provincie aanzienlijk, zo staat er in het onderzoeksrapport. In Drimmelen en Steenbergen beschikken woningzoekers namelijk gemiddeld binnen een paar weken over een huis, blijkt uit cijfers uit 2014.
Woningzoekers schrijven zich eerder in en zijn kritischerDe onderzoekers schrijven niet wat de precieze oorzaken voor de verschillende wachttijden zijn, maar ze geven wel een paar verklaringen. Zo schrijven woningzoekenden zich in Etten-Leur mogelijk op tijd in zodat ze zeker zijn van een woning, terwijl ze pas in de toekomst een huis nodig hebben.
Ook zijn woningzoekenden kritischer geworden, menen de onderzoekers. "Daarbij maken zij afwegingen tussen de snelheid waarmee ze willen verhuizen en hun woonwensen om zo de best mogelijke woning te kunnen vinden."
Snel woning in EindhovenOmdat er geen landelijke database is met wachttijden in de sociale huursector, hebben de onderzoekers voor hun rapport maar een paar regio's tot in detail kunnen bekijken. Daarom ontbreken specifieke cijfers voor de rest van de provincie.
Wel voerden de onderzoekers interviews uit met beleidsmakers op andere plekken in de provincie, om een beeld te krijgen hoe het daar aan toe gaat. Zo blijkt onder andere dat in de regio Eindhoven woningzoekers snel woonruimte kunnen vinden.
Een kwart van de vrijkomende woningen in de regio Eindhoven wordt ieder jaar beschikbaar gesteld aan mensen die met spoed een huis nodig hebben. Wel moeten de zoekers daarvoor genoegen nemen met minder; ze kunnen minder eisen stellen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.