Amphia Ziekenhuis in Breda onder verscherpt toezicht gesteld, risico voor patiëntveiligheid

25 mei 2016 om 14:01
nl
Het Amphia Ziekenhuis in Breda is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie meent dat de ingezette kwaliteitsmaatregelen door Amphia niet snel genoeg worden doorgevoerd. “In gewonemensentaal zijn we op de vingers getikt.”
Geschreven door

In februari bracht de inspectie een onaangekondigd bezoek aan het ziekenhuis. Daarin zag zij dat het ziekenhuis niet voldeed aan alle voorwaarden voor het leveren van goede zorg. Daarom werd het ziekenhuis nog beter in de gaten gehouden.
Niet snel genoeg gehandeld. Nu blijkt dat op een aantal punten het ziekenhuis nog niet snel genoeg heeft gehandeld. Het gaat dan vooral om handelingen die moeten voorkomen dat er iets mis gaat bij de zorg van patiënten.
Het beheersen van risico’s zoals medicatieveiligheid, medische technologie en het veiligheidmanagementsysteem moet verbeteren. Om te zorgen dat het Amphia sneller gaat handelen, staat het ziekenhuis nu op een verscherpt toezicht.
'Absoluut vervelend'Woordvoerder Judith Jansen: “En dat is absoluut vervelend en dat raakt ons allemaal. We staan niet onder een verscherpt toezicht omdat er een calamiteit is geweest. Er is geen patiënt overleden, bijvoorbeeld. We staan onder toezicht omdat ingezette verbetermaatregelen sneller doorgevoerd moeten worden.”
Jansen geeft een voorbeeld van een handeling dat verbeterd moet worden. “De medewerkers die medicatie voorbereiden moeten volgens de regels in een gesloten ruimte staan, met maximaal twee mensen en een herkenbaar hesje dragen. Dat gebeurt bij ons nog niet overal.”
Risico voor patiëntenDat dit niet het geval is, geeft risico’s voor de patiëntveiligheid, zo staat in het rapport van de inspectie.
Olof Suttorp, voorzitter van de raad van bestuur van Amphia, neemt de bevindingen van de Inspectie dan ook serieus. "Wij herkennen de geconstateerde verbeterpunten en zijn hier ook al mee bezig. Rondom de medicatieveiligheid heeft de Inspectie reeds geconcludeerd dat de verbeteringen op schema lopen. Wij pakken de bevindingen van de Inspectie op om met nog meer voortvarendheid alle overige verbeteringen binnen de gestelde zes maanden door te voeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.