Toename aantal ongelukken met vrachtwagens op A2, oorzaak nog onduidelijk

25 mei 2016 om 12:47
nl
Het aantal vrachtwagens dat betrokken is bij een ongeluk op de A2 tussen knooppunten Leenderheide en Kerensheide is de laatste jaren toegenomen. Dat laat minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu weten in een reactie op Kamervragen.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Uit cijfers blijkt dat van 2010 tot en met 2013 jaarlijks minder dan tien ongelukken waren op het traject tussen knooppunten Leenderheide (Eindhoven) en Kerensheide (Limburg). In 2014 sprong dat aantal echter door onverklaarbare oorzaak ineens naar 23.
De minister kan die toename nog niet verklaren en wacht op meer duidelijkheid. "Ik kan op basis van deze periode en deze cijfers nog geen conclusie trekken of deze toename incidenteel of structureel is", zo meldt ze daarover.
ZIE OOK: Ik moest vol op de rem, heb veel geluk gehad', automobilist Tim omringd door pakken melk na ongeluk
Risico op ongeluk net zo groot als eldersIn totaal waren er van 2010 tot 2014 op het circa 65 kilometer lange traject 1918 geregistreerde ongelukken. Dit aantal wijkt niet af van de rest van Nederland. Dit betekent dat de kans op een ongeval op de A2 net zo groot is als elders.
In de meeste gevallen (1798) ging het om ongelukken, waarbij met name materiële schade was. De andere ongelukken waren zwaarder van aard en hierbij vielen ook gewonden. Meestal ging het om kop-staartbotsingen (47 keer) en botsingen met een kunstwerk of vangrail (32 keer).
ZIE OOK: A2 bezaaid met pakken melk door gekantelde vrachtwagen, weg blijft uren dicht
Aanzienlijke gevolgenDe oorzaken van alle geregistreerde ongelukken zijn niet samen te vatten, omdat het volgens de minister om een samenloop van factoren gaat. Wel meldt ze dat bij 44 ongelukken een vrachtwagen betrokken was. Dit betekent overigens niet dat de chauffeurs automatisch de veroorzakers waren, waarschuwt de minister.
Desondanks zijn de gevolgen aanzienlijk als een vrachtwagen betrokken is bij een ongeluk. Zoals eind mei, toen een vrachtwagen de complete A2 bij Eindhoven blokkeerde. Door twee andere botsingen was de weg bijna heel de dag dicht.
ZIE OOK: ‘Onze chauffeurs zijn geen domme wezens’, TLN-voorzitter is beschuldigingen na ongelukken op A2 beu
'Big brother' gaat meekijkenOm het aantal ongelukken met vrachtwagens terug te dringen, wil verzekeringsmaatschappij TVM experimenteren met camera's en eyetrackers in vrachtwagencabines. Het eyetrackingsysteem houdt de ogen van de chauffeur in de gaten en waarschuwt hij even niet oplet.
Veel chauffeurs en FNV Transport en Logistiek zijn tegen het plan om camera's en eyetrackers te plaatsen, omdat ze het gevoel krijgen dat chauffeurs worden bespied door 'big brother'. Volgens minister Schultz van Haegen komt de privacy echter niet in gevaar.
ZIE OOK: 'Big brother' in vrachtwagencabines geen probleem, vindt minister

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.