Video

Brabantse gemeenteraadsleden laten zelden vergadering schieten

29 mei 2016 om 13:36
nl
Brabantse gemeenteraadsleden zijn erg trouw aan hun functie. Ze laten zelden een raadsvergadering schieten, blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. In 2015 bezocht acht op de tien raadsleden negentig procent van de vergaderingen.
Profielfoto van Kaathoven Rob van
Geschreven door
Kaathoven Rob van

Volgens minister Plasterk telt Nederland tientallen spookraadsleden, raadsleden die niet op komen dagen. Ook de Brabantse politieke geschiedenis kent zo z'n gevallen. Maar uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat er nu geen enkel spookraadslid binnen de Brabantse gemeenteraden is.
Nummer 1 in aanwezigheidHet braafste jongetje van de klas is de gemeenteraad van Grave. Daar miste één raadslid slechts één vergadering. "Ik weet het nog goed", vertelt burgemeester Lex Roolvink, "Het was vijftien december vorig jaar". Leon Kamps is ook  gemeenteraadslid in Grave en miste geen enkele vergadering. "Ik kan me haast niet voorstellen wat er nou leuker is dan een raadsvergadering in Grave", zegt hij met een glimlach.
Als je het vraagt aan raadsleden waarom ze vaak op de vergaderingen verschijnen is het antwoord steevast 'vanwege de betrokkenheid met de plaats en de inwoners'. Ook Kamps bevestigt dat: "Ik ben gekozen door de burgers van Grave en die verwachten dat ik me inzet en dat doe ik."
Meer kleinere partijenEen andere verklaring voor de goede inzet van de Brabantse raadsleden kan in het politieke klimaat gezocht worden. "Er zijn veel meer kleinere partijen in de lokale politiek gekomen", vertelt onderzoeker aan Tilburg University Julien van Ostaaijen. "Een meerderheid is daardoor vaak krap en als er gestemd moet worden is het daardoor heel belangrijk dat iedereen er is." Ook in Grave heeft de coalitie maar één raadslid meer dan de oppositie, het ontbreken van één stem kan dus veel betekenen.
Toch zegt een presentielijst niet alles over de kwaliteit van een raadslid. Enkel en alleen er zijn om voor of tegen te stemmen is maar een deel van het takenpakket. Contact met de achterban is heel belangrijk vertelt Van Ostaaijen: "Het is eigenlijk veel belangrijker dat een raadslid ook buiten het gemeentehuis te zien is dan alleen tijdens die raadsvergadering."
De gemeenteraad van Grave hield overigens de eer hoog tijdens de laatste vergadering. Alle raadsleden waren weer netjes aanwezig.
Bekijk hier de onderzoeksresultaten van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.