Steven Kruijswijk koerst af op eindzege in de Giro, waar kan het nog misgaan?

27 mei 2016 om 12:50 • Aangepast 21 november 2020 om 10:09
nl
Met Steven Kruijswijk in het roze tricot van de leider in de Giro lijkt de kans dat de in Nuenen geboren en opgegroeide wielrenner de Ronde van Italië zondagmiddag gaat winnen ieder uur toe te nemen. Maar wat voor een soort etappes komen er de komende dagen nog aan? Waar moet Kruijswijk op letten en welke gevaren liggen er op de loer?
Profielfoto van Arjan van der Giessen
Geschreven door
Arjan van der Giessen

De etappe van vrijdag heeft een lengte van 161 kilometer en is een pittige. De start is in Italië, de finish in Frankrijk. Er moeten twee bergen beklommen worden waaronder de Colle dell'Agnello, wat de zwaarste hoogste berg is die beklommen moet worden tijdens deze Giro. In de laatste kilometers van deze klim is het stijgingspercentage zo’n 10 procent. De top ligt op 2744 meter hoogte. Daarna is het 45 kilometer dalen om aan de slotklim naar het Franse Risoul te beginnen. Dit is een berg van de eerste categorie, de klim is 12,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer zeven procent. Hier lijkt een duidelijk voordeel te liggen voor Kruijswijk, die deze Giro de beste klimmer is. Het enige, echte gevaar voor Kruijswijk is een slechte dag want dan verliest hij in deze zware etappe minuten.

Wachten op privacy instellingen...

Korte, zware etappeDe etappe van zaterdag heeft een lengte van 134 kilometer en gaat over vier bergen. Drie van de eerste categorie met de Col de Vars, de Col de la Bonette in Frankrijk en de Colla della Lombarda in Italië. De slotklim is 2,3 kilometer lang en stijgt gemiddeld 8,3 procent. Ook in deze bergetappe lijkt het enige gevaar voor Kruijswijk een slechte dag. En daar gaan we natuurlijk niet van uit.
In het roze over de finishDe laatste etappe van de Giro gaat van Cuneo naar Turijn over een lengte van 150 kilometer. De eerste tientallen kilometers is het voor het peloton en eenmaal in Turijn moet Kruijswijk nog acht plaatselijke ronden opletten en niet vallen. De kans is groot dat deze etappe eindigt in een massasprint én met de eerste Nederlandse roze trui winnaar ooit: Steven Kruijswijk uit Nuenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.