Deze politici sloegen vorig jaar het vaakst een raadsvergadering over

29 mei 2016 om 13:00
nl
Brabant telt maar zes raadsleden met een aanwezigheidsdpercentage van lager dan zestig procent. Dat is geen slechte score, gezien de bijna 1500 volksvertegenwoordigers die onze provincie rijk is. Het merendeel van de afwezigen liet verstek gaan wegens gezondheidsredenen.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Bij het onderzoek van Omroep Brabant is alleen gekeken naar de aanwezigheid bij besluitvormende raadsvergaderingen, het moment waarop je als raadslid je stem moet laten gelden. Hierbij zijn alle presentielijsten van het afgelopen jaar erop nageslagen.
Ziek, zwanger of in Amerika De politici met een score van lager dan zestig procent zijn Ton Lobbe (SP, Cuijk), Louise van der Heijden (Heusden Transparant, Heusden), Gert-Jan van den Dries (CDA, Loon op Zand), Marjan Kleine (CDA, Cranendonck), Bert Ernest (DGS-BVT Rooi, Sint Oedenrode) en Marc van Eekeren (ABZ, Woensdrecht). In de meeste gevallen kwam dit door ziekte of andere persoonlijke omstandigheden zoals zwangerschapsperikelen. De Etten- Leurse Patricia van Dongen (D66) haalt deze score precies en staat daarmee op plek zeven.
De zes afwezigen op een rij:

  • Ton Lobbe (13 procent) is sinds 1 maart vervangen als raadslid. De politicus moest stoppen om gezondheidsredenen. Die speelden hem ook in 2015 parten.
  • Louise van der Heijden (44 procent) is onlangs bevallen van een kindje. In verband met haar zwangerschap heeft ze maar vier van de negen vergaderingen kunnen bijwonen.
  • Gert-Jan van den Dries (54 procent) heeft volgens de gemeente Loon op Zand verstek moeten laten gaan wegens persoonlijke omstandigheden.
  • Marjan Kleine (54 procent) heeft haar rol als raadslid in maart 2016 tijdelijk naast zich neergelegd wegens ziekte. Door deze gezondheidsproblemen kon de politica niet altijd aanwezig zijn bij vergaderingen.
  • Ook Bert Ernest (58 procent) heeft een stapje terug gedaan wegens ziekte. Hij wordt tijdelijk vervangen door Arie Smetsers.
  • Marc van Eekeren (58 procent) was vorig jaar met regelmaat in Amerika voor zijn werk. Het raadslid is ontwerpdeskundige voor de updates van F16 straaljagers. Volgens fractievoorzitter Rainier Schuurbiers was hij door zijn drukke baan niet altijd aanwezig. Maar, zo zegt hij, ‘dit jaar zit er verbetering in’.


Prima score In het algemeen kan worden vastgesteld dat het merendeel van de Brabantse raadsleden trouw de vergadertafel bezoekt. Van de 1451 volksvertegenwoordigers hebben er maar liefst 1163 een aanwezigheidspercentage van minimaal 90 procent. Tussen de 60 en 90 procent zijn er dat 282.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/57486b436bcef]
Minder vrouwen in Brabantse politiekOmroep Brabant keek daarnaast ook naar het geslacht van de raadsleden. Uit deze telling blijkt dat 74 procent van onze politici man is en 26 procent vrouw. Vergeleken met het landelijk gemiddelde wil dat zeggen dat Brabant verhoudingsgewijs iets minder dames telt. Uit een eerdere inventarisatie van onderzoeksbureau Prodemos bleek de Nederlandse verhouding op 72 / 28 te liggen.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5749bef5b6e67]
Relatief gezien blijven de heren wel iets vaker weg van de raadsvergaderingen dan de vrouwen, al is het verschil met maar 1 procent zeer minimaal. Bij de mannen spijbelde namelijk 6 procent, bij de vrouwen 5 procent.
'Lage' scores Etten-Leur en Geldrop-MierloBehalve de politici in Grave scoorden ook de raadsleden uit Bladel, Geertruidenberg en Best hoog bij het onderzoek van Omroep Brabant. Minder, maar nogsteeds niet slecht, presteerden Etten-Leur, Geldrop-Mierlo, Loon op Zand en Son en Breugel.
Hoewel één raadslid het percentage van een gemeente in zijn uppie al behoorlijk kan laten dalen, lijkt de score alleen in Loon op Zand op het conto van een individu te kunnen worden geschreven. Dit is te verklaren door de langdurige absentie van Gert-Jan van den Dries. Hij ontbrak wegens persoonlijke omstandigheden.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5749c446c4721]
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5749c584bb54c]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.