JSF en F-16 klaar met eerste belevingsvluchten bij vliegbasis Volkel [VIDEO]

26 mei 2016 om 17:41
nl
Omwonenden van vliegbasis Volkel konden donderdag het geluid van de nieuwe F-35, ook wel bekend onder de naam JSF, ervaren. Voor het eerst stonden er zogenoemde belevingsvluchten op het programma. Het was druk bij de vliegbasis met spotters en andere belangstellenden.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

Na de eerste vlucht vanuit Volkel, keerde de JSF terug naar Leeuwarden om daar een belevingsvlucht uit te voeren met een F-16. Daarna was aan het begin van de avond nog een tweede belevingsvlucht in Volkel.[tweet:body:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/735825516918366208]
Bewoners maken zich zorgen over de hoeveelheid extra herrie die de F-35's maken. "We zijn heel benieuwd", zei omwonende John Arts, die meedoet aan een enquête om het geluid te beoordelen. "Het geluid van de F-16 is volgens hem nu redelijk acceptabel."Het is afwachten wat het geluid van de JSF doet. "Hij maakt misschien meer of andere herrie of de trilling en de frequenties zijn anders", denkt John.  
'Irritant geluid'“Ik vond het geluid van de F-35 erg irritant. Het geluid drong echt door in mijn oren en het bleef ook wat langer hangen. Dat herkende ik van de F-16’s niet”, aldus omwonende José Vogels. [tweet:body:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/735818637597118464]
Grote drukte verwachtCommandant Geert Ariëns lichtte dinsdag in het tv-programma Onder Ons toe hoe de vluchten boven Volkel eruit zien. "Ze starten op Leeuwarden, vliegen dan door naar Volkel en daar gaan ze patronen vliegen. Afwisselend zullen ze landen en starten en daarna terug vliegen naar Leeuwarden. Bewoners kunnen dan zelf luisteren en het verschil horen, want er zullen afwisselend F-16's en F-35's vliegen."
De gemeente Uden, waar Volkel onder valt, verwachtte veel kijkers bij de eerste vluchten met de JSF op Volkel. Daarom nam de gemeente extra verkeersmaatregelen rondom de vliegbasis.
Maximaal 30 kilometer per uurZo was onder meer parkeren in de berm van de Zeelandsedijk tussen de Kromstraat en de N264 verboden. Ook de berm van de N264 en de parkeerterreinen naast de N264 waren afgesloten. Op de provinciale weg bij de rotonde Zeelandsedijk gold tijdelijk een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.
De speciale testvluchten voor bewoners zouden eigenlijk op woensdag zijn, maar deze werden vanwege het slechte weer een dag uitgesteld.
De nieuwe kisten waren niet alleen woensdag te bekijken. Ook tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni in Leeuwarden. In 2019 komen de eerste toestellen definitief naar Leeuwarden. Eind 2021 volgt Volkel.[YouTube:body:https://youtu.be/EJZZ8TvFc38]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.