Kinderarts: film je kind met alcoholvergiftiging

25 mei 2016 om 19:21
nl
Hoe breng je jongeren aan hun verstand dat comazuipen niet slim is. Bas Zegers, van de regionale alcoholpoli Zuidoost-Brabant, heeft een idee. Maak een filmpje als ze laveloos zijn, daar schrikken ze van.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Als kinderen veel teveel gedronken hebben en ze volledig laveloos zijn, worden ze vaak wakker in een ziekenhuisbed. Door het infuus hebben ze geen kater en ze hebben ook geen herinneringen aan de avond ervoor waarop ze zoveel gedronken hadden dat ze met een alcoholvergiftiging werden opgenomen op de eerste hulp. Dat kan zo niet langer.
Daarom adviseert kinderarts Bas Zegers ouders om filmopnames te maken van hun laveloze kind. "Dan schrikken ze pas echt. Een verhaal over hersenschade werkt niet echt, daar maak je ze niet bang mee. Maar ze zijn wel bang om de controle over hun lijf helemaal kwijt te raken. En als die kinderen hun gedrag later terugzien, zal dit bijdragen aan bewuster omgaan met drank."
SpugenZegers maakte mee dat een meisje op de Eerste Hulp een verpleegster spuugde. Normaal gesproken was ze een heel aardig en rustig meisje. "Door de alcohol zijn de normen en waarden helemaal weg. Daar moet je ze mee confronteren. Daar schrikken ze dan van. Dat heeft uiteindelijk een positief effect."
Een alcoholvergiftiging kan levensgevaarlijk zijn, zegt Zegers. Zeker voor jongeren is de impact groot. "Mensen beseffen nog altijd niet hoe ernstig het is. Het brein is eigenlijk pas volgroeid als iemand 25 is."
Ondanks het verhogen van de leeftijdsgrens waarop jongeren alcohol mogen kopen naar 18 jaar, en jarenlange voorlichting over de gevaren van alcohol, neemt het aantal 'comazuipers' nog steeds toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.