Video

Nederlandse rallytop naar ELE Rally, Erik van Loon grote kanshebber eindoverwinning

25 mei 2016 om 23:58
nl
Bijna de complete Nederlandse Rally top staat volgende week weer aan de start van de ELE Rally. De Rally gaat over 17 proeven rond Helmond en Eindhoven. Belangrijkste kanshebbers op de eindoverwinning zijn Dennis Kuipers en Erik van Loon uit Riethoven.
Profielfoto van Beenen Bram
Geschreven door
Beenen Bram

Kuipers verschijnt aan de start met een Ford Fiesta RS WRC. Van Loon neemt dezelfde Subaru Impreza WRC S14 mee als vorig jaar. "Het zijn beide heel goede rijders en ze hebben gewoon het beste materiaal", zegt wedstrijdleider Radboud van Hoek. "Kuipers heeft Wereldkampioenschapswedstrijden gereden en Van Loon kennen we natuurlijk van de Dakar Rally. Ze zijn echt aan elkaar gewaagd. Het gaat een spannende strijd worden."
Achter Kuipers en Van Loon zullen Mark van Eldik en Bernard ten Brinke vermoedelijk uit gaan maken wie er als derde op het podium komt. "Al blijft het een mechanische sport", zegt Van Hoek. "Een paar foutjes van de Kuipers en Van Loon en dan kunnen Van Eldik en Ten Brinke zomaar winnen."
Swaanen laat verstek gaanGrote afwezige in de ELE Rally is Jeroen Swaanen uit Vessem. Hij was vorig jaar nog de winnaar, maar laat dit keer verstek gaan omdat hij geen competitieve auto kon vinden.
"Ik denk ook  dat de motivatie er niet was dit jaar", zegt Van Hoek. "Wel jammer, want ook Swaanen is  een enorm getalenteerde en agressieve rijder. Dat zien we graag natuurlijk."  
Snelste op thuisproefOud-gediende Piet van Hoof is wel weer van de partij in zijn Mitsubishi Evo. Hij verheugt zich met name op de proef in zijn woonplaats Wintelre. "Dat is toch mijn thuisproef, waar ik al diverse keren de snelste tijd heb neergezet. Dat ga ik dit jaar zeker weer proberen."
Van Hoof rijdt met een auto die een stuk langzamer is dan de top van het veld. Over een podiumplaats maakt hij zich daarom weinig illusies. "Ik kan alleen maar hopen op een paar foutjes van de snellere mannen. Wie weet waar we dan nog uit kunnen komen."
'Rijden van mijn AOW''Good old' Wim Luijbregts mag ook niet ontbreken. Hij reed bijna alle ELE Rally's en staat aan de start met een oude Ford Escort. "Vroeger reed ik nog met geld van anderen voor de punten. Tegenwoordig rijd ik van mijn aow. Dat geld is wel wat sneller op", vertelt Luijbregts lachend. "Ik doe het wat rustiger aan, maar als ik mijn helm op zet voel ik me meteen dertig jaar jonger", voegt hij er aan toe.
Door de achtertuinVoor Roel van der Zanden duurt het nog wel even voordat hij van zijn AOW kan gaan rijden. De 34-jarige ondernemer uit Sint Oedenrode is kanshebber op de eindoverwinning in de Nissan 350 Z klasse en rijdt tijdens deze ELE Rally zowat letterlijk door zijn eigen achtertuin.
"Dat is heel bijzonder. Ik ben opgegroeid aan die proef. Ik fietste over die straten naar mijn basisschool. Om daar nu op snelheid in een rallyauto te kunnen rijden is altijd een hele grote droom geweest. Het is en blijft een heel speciaal gevoel om dat weer te kunnen doen".    
Volg de ELE Rally via Omroep Brabant internetDe ELE Rally is 3 en 4 juni rechtstreeks te volgen via een liveblog op Omroep Brabant internet. Op zaterdagavond wordt de proef op Industrieterrein Ekkersrijt bovendien live gestreamd met onboardbeelden vanuit de auto van Erik van Loon. Op zondag wordt er op Omroep Brabant tv de hele dag een samenvatting uitgezonden.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.