Gemeenten vinden thuiszorg goed geregeld, ondanks uitspraak rechter

26 mei 2016 om 10:23
nl
Ondanks dat de hoogste bestuursrechter van Nederland onlangs oordeelde dat veel gemeenten slecht omgaan met de thuiszorg, lijken weinig gemeenten zich daar druk over te maken. De meesten vinden dat ze het goed hebben geregeld. Wel geven ze allemaal aan de uitspraak van De Centrale Raad voor Beroep te bestuderen om daar zeker van te zijn. Omroep Brabant ondervroeg negen gemeenten.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

"De eerste indruk is dat de gemeente voor een deel voldoet aan de uitspraak van de Raad", zo laat Loon op Zand weten. Ook Drimmelen is positief gestemd: "De uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep heeft, voor zover wij kunnen beoordelen op basis van eerste berichten, géén consequenties voor de gemeente Drimmelen."
De gemeente Tilburg ziet de uitspraak als een 'bevestiging van het huidige beleid'. Tilburg heeft niet bezuinigd op de zorg, maar heeft het wel anders ingericht. De reacties die Omroep Brabant van bewoners binnenkreeg bij het Poetsmeldpunt over de gemeente Tilburg onderschrijven dat het in Tilburg heel goed gaat. De reacties zijn zeer positief.
BezuinigenDe hoogste bestuursrechter oordeelde vorige week dat de huishoudelijke hulp een taak van de gemeente is en dat die niet mag worden uitbesteed aan andere bedrijven. Gemeenten mogen ook niet zomaar korten op de hulp die voor 1 januari 2015 werd geboden. Vanaf die datum kregen gemeenten minder budget van het rijk voor de zorg. Sommige gemeenten besloten daarom flink te bezuinigen op de zorg en in een beperkt aantal gevallen werd de thuiszorg compleet geschrapt.
ZIE OOK: Wat kunnen mensen die minder of geen thuiszorg meer kregen nu doen?
Dat gemeenten na de uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep niet meteen het beleid aanpassen, staat haaks op de inschatting die advocaat Matthijs Vermaat maakte. "Gemeentes moeten nu meteen aan de slag. Zeker de gemeenten die huishoudelijke hulp uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning hebben gekieperd, zitten met een groot probleem", zo zei hij kort na de uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.