Video

Yuri van Gelder als vijfde naar ringenfinale EK

26 mei 2016 om 20:34 • Aangepast 21 november 2020 om 10:07
nl
Yuri van Gelder heeft zich donderdag bij de Europese kampioenschappen turnen in Bern met de vijfde score gekwalificeerd voor de toestelfinale aan de ringen. De ringenspecialist uit Waalwijk, de enige Nederlandse deelnemer bij de senioren, kwam donderdag in de kwalificaties tot een score van 15,500.
Profielfoto van Post Paul, Bert van Doorn
Geschreven door
Post Paul, Bert van Doorn

Uiteindelijk bleven daar vier turners boven. De Griek Eleftherios Petrounias, regerend Europees en wereldkampioen, had de hoogste score: 15,700. Ook de Turk Ibrahim Colak, de Rus Denis Abliazin (beiden 15,666) en de Armeniër Vahagn Davtian (15,566) kwamen tot een hogere score dan Van Gelder. Zondag is de finale.
'Belangrijk meetmoment'Nooit eerder was Yuri van Gelder de enige Nederlandse deelnemer bij de senioren aan een Europese titelstrijd. Er waren geen teamgenoten om hem aan te moedigen.
De turners die Oranje in april in Rio de olympische deelname als team bezorgden, mochten de EK overslaan. Van Gelder is blij dat hij wel meedoet. "Ik zie dit vooral als een belangrijk meetmoment. En er is een prijs te verdienen."

Wachten op privacy instellingen...

10 turners, 5 ticketsVan Gelder werd in april thuisgelaten door bondscoach Mitch Fenner omdat zijn inbreng in het teamresultaat te gering zou zijn. Straks, op de Spelen, gaat het om individuele medaillekansen. Dan lijkt Van Gelder, samen met Epke Zonderland uiteraard, een streepje voor te hebben. "We zijn met tien man, er zijn vijf tickets. NOC*NSF vindt het belangrijk dat er turners naar Rio gaan die kans maken op een finale."
Yuri van Gelder gelooft niet dat een medaille in Bern van invloed zal zijn op zijn uitverkiezing. "Iedereen weet wel dat ik op dit moment goed presteer, maar het zou natuurlijk wel fijn zijn weer eens een grote prijs te pakken." Van Gelder grossierde in finaleplaatsen op EK's en WK's, maar zijn laatste (gouden) medaille dateert alweer van de EK in 2009 in Milaan.
Sterk en zelfverzekerdIn Bern komt hij met de oefening waarmee hij op de WK van Glasgow zesde werd, richting de Spelen wil hij de oefening nog net iets zwaarder maken. Dan zou de moeilijkheidsgraad nog eentiende hoger liggen. "Deze oefening loopt lekker en ligt me. Ook bij de podiumtraining ging het goed. Ik ben sterk en zelfverzekerd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.