Aantal miljonairs neemt toe, bekijk hier waar ze wonen

27 mei 2016 om 08:04
Alphen-Chaam is wederom de Brabantse gemeente met de meeste rijken. Dat concludeert het CBS op basis van eigen onderzoek. Volgens het statistiekenbureau is het aantal miljonairs over de hele linie toegenomen. Het meest explosief was de stijging in Boekel en Sint Anthonis.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Bij de samenstelling van de top-3 is rekening gehouden met de inwonersaantallen van de Brabantse gemeenten. Als we deze buiten beschouwing zouden laten, wint Breda de race der rijken. In andere provincies geldt dat ook voor grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
LEES OOK: Nog geen 40 jaar en al multimiljonair: deze Brabanders zijn het
Steeds meer miljonairsIn lijn met de rest van Nederland, zijn ook in Brabant steeds meer rijken komen wonen. Dat heeft volgens het CBS alles te maken met de economische ontwikkelingen van de laatste jaren. Waar het aantal miljonairs tussen 2006 en 2014 nog eens flink wilde verschillen, is er sinds 2012 juist sprake van een continue stijging.
Dat zien we bijvoorbeeld terug in de gemeenten Boekel en Sint Anthonis waar de groep miljonairs in 2014 met 0,5 procent is toegenomen. Nergens in Brabant was de stijging zo fors.
Waar wonen ze toch?Van het totaal aantal rijken woont ruim een derde in een koopwoning van minimaal een half miljoen euro, stelt het CBS. Door de daling van de huizenprijzen is dit aandeel lager dan in bijvoorbeeld 2008. Toen vertoefde nog ruim de helft in een huis van meer dan vijf ton.
LEES OOK: Pssst, huisje kopen? Dit zijn de 9 duurste huizen die in Brabant te koop staan
De meeste rijken die een villa kopen doen dat overigens - niet heel verrassend - in Laren, Bloemendaal of Blaricum. Hier is 10 procent van de inwoners miljonair. De gemeente Kerkrade kent het laagste percentage rijken: 0,3 procent.
Op provincieniveau zijn het Utrecht en Zeeland die de koppositie aanvoeren (1,7 procent), op de voet gevolgd door Noord-Holland met 1,6 procent. De provincies Limburg, Flevoland en Groningen hadden in 2014 de minste rijken. Het percentage hier lag rond de 1 procent.
Bekijk hier hoeveel miljonairs jouw gemeente telt:[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5746dc2648933]

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...