Medicijnen niet genomen: straf voor epilepsiepatiënt die ongeluk veroorzaakte

26 mei 2016 om 17:56
nl
Het Gerechtshof in Den Bosch heeft een man uit Berkel-Enschot veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Bovendien mag hij drie jaar geen auto rijden. De man reed op 3 juli 2012 twee fietsers aan, van wie één blijvend letsel heeft opgelopen.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Na de aanrijding reed de man door. Hij verklaarde later dat hij een epileptische aanval had gehad en zich van het ongeluk niks kon herinneren. Daarom ging hij in hoger beroep tegen een taakstraf van 80 uur die hem door de rechtbank was opgelegd. Die gaf hem ook een voorwaardelijke rijbevoegdheidsontzegging.
Niks herinnerenVoor het Hof was het in de eerste plaats de vraag of het mogelijk is dat iemand die een epileptische aanval heeft zich een aanrijding niet kan herinneren, maar wel zonder problemen door kan rijden. Volgens verschillende deskundigen is dat mogelijk.
Het Hof accepteert die verklaring, maar daarmee was de verdachte niet van zijn straf af. Volgens de rechters wist de man welke risico's hij liep toen hij in de auto stapte zonder dat hij zijn medicijnen had ingenomen. Dat is namelijk wat er op die derde juli is gebeurd.
Weing besef van schuldTijdens de zitting verklaarde de man uit Berkel-Enschot dat hij meeleeft met de slachtoffers. Dat stellen de rechters op prijs, maar ze nemen hem kwalijk dat hij niet wil beseffen dat hij zelf een risico heeft genomen.
Tijdens die zitting zei de  verdachte ook dat hij zijn medicijnen nog maar zelden vergeet. Dat betekent volgens het hof in feite dat de man nog steeds risico's neemt. "Een dergelijke opmerking boezemt het hof geen vertrouwen in", staat in het vonnis.
De taakstraf ging omhoog van 80 naar 120 uur. Het hof legde de man ook een rijontzegging op voor drie jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.