Video

NK boomklimmen in Breda, 'Het is leuk om bij anderen af te kijken hoe zij het doen'

27 mei 2016 om 13:02 • Aangepast 21 november 2020 om 10:05
nl
Boomverzorgers uit heel Nederland zijn vrijdag en zaterdag druk bezig op het NK Boomklimmen in Breda in het Valkrustpark. De bomen daadwerkelijk snoeien is te gevaarlijk, maar het het gaat vooral over het klimmen in de bomen. Tijdens de vijf verschillende onderdelen kunnen de boomverzorgers hun skills meten met anderen. "Het is vooral leuk om af te kijken hoe anderen het doen", zegt deelnemer Jethro Léger, "het gaat mij niet om het winnen."
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Het NK Boomklimmen wordt ieder jaar in een andere Nederlandse stad gehouden, vorig jaar gebeurde dat in Den Bosch. Dit jaar doen er 31 klimmers mee. De klimmers zijn in het dagelijks leven professionele boomverzorgers, die iedere dag in bomen klimmen om ze te snoeien en te onderhouden. Een klus die, zoals tijdens het NK te zien is, niet zonder gereedschap te klaren is. Touwen, helmen, haken, alles komt er aan te pas.

Wachten op privacy instellingen...

Meedoen is belangrijker dan winnen"De bomen worden niet echt gesnoeid. Om nou met een kettingzaag de boom in te gaan en dan met takken te gooien is te gevaarlijk op een evenement als dit", zegt Willem de Feijter van de organisatie. "Het gaat echt om het klimmen". Aan het NK doen niet alleen Nederlanders mee, maar ook Duitsers en Belgen. "Buitenlanders kunnen wel mee doen, maar ze kunnen niet winnen. Het blijft toch het NK."
Een van de vijf onderdelen is het redden van een pop uit een boom. Ook is er een onderdeel zo snel mogelijk met een touw de boom in klimmen en bovenaan een bel rinkelen. Boomverzorger Jethro Léger is net naar boven en beneden geklommen en staat even uit te hijgen. "Ik ga niet winnen, maar het is vooral leuk om mee te doen." Degene die wel wint krijgt een verzorgde reis naar Amerika, waar het wereldkampioenschap boomklimmen plaatsvindt.Maar voor de boomverzorgers gaat het ook om de eer. "Veel jongens zijn zzp'ers, dan is het toch leuk om te kunnen zeggen dat je de beste bent van Nederland", zegt de Feijter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.