Video

F-35 maakt meer geluid, maar omwonenden Vliegbasis Volkel hebben er geen last van

27 mei 2016 om 14:13
nl
Het nieuwste gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, de F-35, maakt meer geluid dan de oudere F-16. Omwonenden van de verschillende vliegbases ervaren dit alleen niet zo. Wel beleven ze bij de F-35 meer trillingen, zo bleek vrijdag uit een evaluatie van de eerste 'belevingsvluchten'.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Kolonel Geert Ariëns van Vliegbasis Volkel rapporteerde de resultaten van de evaluatie. Hij vertelde dat de F-35, die in de volksmond ook wel bekendstaat als de JSF, meer geluid kan maken dan de verouderde F-16. Uit de verschillende vluchten blijkt het te gaan om een verschil van maximaal drie decibel.
In Mill hardste geluid ervarenDe Luchtmacht liet boven Vliegbasis Volkel en Vliegbasis Leeuwarden donderdag verschillende belevingsvluchten uitvoeren. Hierbij konden omwonenden zelf horen wat voor geluid de F-35 en de F-16 produceren. Rond elke basis deden 600 mensen mee aan een enquête over de hinder die ze ervoeren.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=pQQJG2V4bUo]
Inwoners van Mill maten het hardste geluid. De F-35 produceerde boven dit dorp 94 decibel, terwijl de F-16 hier 91 decibel voortbracht. De toestellen maakten tijdens de belevingsvluchten de meeste herrie rond Leeuwarden, namelijk 112 decibel bij de F-35 en 109 bij de F-16.
Meer trillingenOmwonenden ervaren het geluid van de F-35 gelijk aan dat van de F-16. Wel zorgt het toestel in hun beleving voor meer trillingen.
Dat de geluidsterkte voor het gehoor gelijk lijkt, heeft te maken met het soort geluid dat de gevechtstoestellen produceren. De F-16 maakt een gierend geluid, de JSF een brommend geluid, dat als minder storend wordt ervaren.  [Tweet:body:https://twitter.com/OmroepArie/status/736138604532146176]
Gebruik naverbrander beperktVolgens de Luchtmacht wordt de geluidsoverlast enigszins beperkt. De F-35-piloten gebruiken de naverbrander namelijk bijna niet. Met name die naverbrander, die tijdens de belevingsvluchten ook klonk, zorgt voor veel geluid.
Het is nog niet bekend of de Luchtmacht iets doet aan de toename in decibel.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=By1LYzANwOI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.