De aller, aller, allerlaatste examens zitten er op

27 mei 2016 om 19:48
nl
Het zit er op! De eindexamens zijn voorbij. De meeste leerlingen hadden hun belangrijkste periode van de middelbare school al afgesloten, maar een enkeling maakte nog Turks, Arabisch, Fries of Spaans. Bij het Mill-Hillcollege in Goirle ploeterden veertien vwo-leerlingen Spaanse teksten door.
Profielfoto van Koen Wijn
Geschreven door

Na tweeënhalf uur zit het er dan eindelijk op! "Heerlijk, eindelijk vakantie", roept een van de leerlingen als hij de gymzaal uit komt lopen. "De langste vakantie van mijn leven is begonnen. Nu ga ik feestvieren, even niet meer denken aan de examens en ultiem genieten."
Dat Spaans pas op de laatste dag is gepland is slecht nieuws voor de leraar. Rik van Doeselaar kan nu pas beginnen met nakijken, terwijl veel collega's hun werk al lang naar de tweede corrector hebben opgestuurd. Maar niet alleen daarom vindt hij het jammer dat Spaans als laatste aan bod komt. "Natuurlijk moet er iemand de laatste zijn, maar het is dan jammer als je in de krant leest dat de examens erop zitten, en mijn leerlingen moeten nog."
EenvoudigDe leerlingen zelf hadden weinig moeite met dit allerlaatste examen. "Het is gewoon zo, dus dan doen we het maar. Vanavond hebben we gala en dat maakt een hoop goed. Dan ga ik gewoon lekker uit mijn dak."
Dat Spaans samen met Fries, Arabisch en Turks in de categorie 'kleine vakken' valt komt doordat het vak maar heel weinig als examenvak aangeboden wordt. "De overheid heeft jarenlang ingezet op Duits en Frans en maakte geen ruimte voor Spaans. Dat is raar, want over heel de wereld hebben meer mensen Spaans als moedertaal dan Engels", zegt Van Doeselaar.
Eindexamengala-vlogNa al die eindexamenstress is het tijd om even goed te ontspannen. En hoe kan dat beter dan bij een goed galafeest? Omroep Brabant's eigen eindexamenvlogger, Noortje de Vries, mocht vrijdag genieten van haar gala. Hier zie je een vlog over haar avond:[youtube:body:https://youtu.be/X5CgiGkAvH4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.