Video

Spaarrekening of niet: Tilburg geeft vluchteling duizenden euro's

27 mei 2016 om 22:45 • Aangepast 21 november 2020 om 10:04
nl
Een vluchteling die in de gemeente Tilburg gaat wonen, krijgt duizenden euro's zonder dat gecontroleerd wordt wat het vermogen van de vluchteling is. Het geld is bedoeld voor de inrichting van een nieuw huis. Tilburg kijkt bij het geven van het geld alleen naar het inkomen dat de vluchteling de laatste drie jaar heeft gekregen. Het kan dus zijn dat een vluchteling een spaarrekening heeft, maar toch geld krijgt.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Uit onderzoek van het Brabants Dagblad bleek vrijdagochtend al dat de bedragen die vluchtelingen krijgen voor de inrichting van hun nieuwe huis, enorm verschillen. Oisterwijk is het gulst en geeft een vluchtelingengezin ruim tienduizend euro.
Het bedrag dat Oisterwijk verstrekt, hoeft niet terugbetaald te worden. Er wordt dan wel gecontroleerd of de vluchteling te weinig geld heeft om de inboedel zelf te betalen. Ook Hilvarenbeek en Alphen-Chaam geven geld, maar controleren ook op het vermogen.
LEES OOK: Vluchtelingen krijgen in Oisterwijk 10.000 euro voor inrichting huis
Geen enkele controleNu blijkt dat Tilburg de bankrekening van een vluchteling niet controleert. Tom Daelman, woordvoerder van de gemeente Tilburg, geeft aan dat vrijwel geen enkele vluchteling nog geld heeft. "De meeste vluchtelingen hebben natuurlijk niet kunnen sparen. Ze krijgen alleen wat leefgeld in een asielzoekerscentrum en ze hebben jaren niet kunnen werken. Daarom controleren we alleen op inkomen en niet op bankrekening."
Er zijn echter wel degelijk vluchtelingen bekend die in hun land van herkomst een goed betaalde baan hadden en daar nog wat geld van over hebben. In Tilburg krijgt zo'n vluchteling dus toch nog ruim drieduizend euro.
Honderdduizenden euro'sHet is niet bekend hoeveel Tilburg tot nu toe uit heeft gegeven aan vluchtelingen. Maar een rekensom is wel te maken. Tilburg moest vorig jaar 358 vluchtelingen huisvesten. Als je er vanuit gaat dat dit vluchtelingen zijn zonder gezin, betekent dit dat Tilburg 1.139.156 euro kwijt was aan de inrichting van de vluchtelingenhuizen. Dit bedrag zal echter wat lager liggen, omdat er ook vluchtelingen met een gezin gehuisvest worden.

Wachten op privacy instellingen...

Dat Tilburg, samen met Oisterwijk, Hilvarenbeek en Alphen-Chaam überhaupt geld geeft, is al uniek. Jacqueline de Visser van Vluchtelingenwerk geeft aan Omroep Brabant aan dat zeker negentig procent van de gemeentes een lening aan vluchtelingen geeft in plaats van een gift.

Wachten op privacy instellingen...

'Alles krijgen is niet goed'Een vluchteling krijgt in de gemeente Oss drieduizend euro maar moet alles terugbetalen. Wethouder René Peters: "Het is niet de bedoeling dat vluchtelingen eraan wennen dat ze hier dingen krijgen. Ze moeten zelfredzaam zijn."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.