Ruim 100 BN'ers willen einde aan Zwarte Piet: Albert Verlinde en Cornald Maas ondertekenen brief

28 mei 2016 om 00:58
nl
Ruim honderd programmamakers, acteurs, sportmensen en andere Bekende Nederlanders hebben de omroep NTR vrijdag in een open brief gevraagd Zwarte Piet definitief uit te zwaaien. Tot de ondertekenaars behoren onder anderen Albert Verlinde uit Cromvoirt, Marc van der Linden uit Vught, Mike Weerts uit Overloon, Martin Koolhoven uit Asten en Cornald Maas uit Bergen op Zoom.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De brief is ook ondertekend door cabaretier Erik van Muiswinkel, die deze week opstapte als hoofdpiet. In de brief, waarover NRC beschikt, wijzen de ondertekenaars erop dat de NTR de omroep is 'die speciaal in het leven geroepen is om zogenaamde kwetsbare doelgroepen en genres te bedienen'.
PietendebatHet Sinterklaasjournaal van de NTR speelt volgens hen in het pietendebat een belangrijke rol, omdat dit programma de enige echte Sinterklaas brengt in de huiskamers van Nederland.
De brief wordt gepubliceerd op de dag dat de burgemeester van Maassluis bekendmaakte dat Sinterklaas bij de landelijke intocht vooral donkerbruine en zwarte pieten mee zal nemen.
ZIE OOK: Tachtig procent van de Brabanders wil dat Zwarte Piet zwart blijft
RacismeDe BN'ers vragen in de brief aan de NTR of 'een multiculturele samenleving wel zo'n stereotype afbeelding van donkere mensen' verdraagt. In het buitenland is de figuur van Zwarte Piet volgens hen niet uit te leggen. "Zelfs de Verenigde Naties oordeelde dat het Sinterklaasfeest met deze karikatuur racisme uitdraagt - juist onder kinderen'', zo staat in de brief.
Ook zou volgens hierdoor onderhuidse racisme aan de oppervlakte komen. "De reacties van de zogenaamde voorstanders van Zwarte Piet op de sociale media staan bol van vreemdelingenhaat, gekrenkt nationalisme en onverdraagzaamheid'', wordt onder meer aan de NTR geschreven.
ZIE OOK: 1 op de 6 scholen past Zwarte Piet aan: 'Er zijn wel belangrijkere zaken'
Reactie NTREen woordvoerder van de NTR zegt dat er dit weekeinde zorgvuldig wordt gekeken naar de inhoud van de brief. Na het weekeinde zal de NTR dan reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.