'Laatste man van het eerste uur' Ton Herbrink (97) overleden - Omroep Brabant

'Laatste man van het eerste uur' Ton Herbrink (97) overleden

28 mei 2016 om 15:49
nl
In zijn woonplaats Waalre is zaterdag oorlogsveteraan Ton Herbrink overleden. Hij is 97 geworden. Herbrink was lid van de Prinses Irene Brigade, de legereenheid die in de Tweede Wereldoorlog onder meer Tilburg en Den Haag bevrijdde. Hij was de laatste oudstrijder van de brigade die de hele opmars meemaakte vanuit Frankrijk.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Herbrink was er vanaf het begin bij. Hij sloot zich aan in het jaar van de oprichting: 1941. Nederland was toen bezet door de Duitsers. Uitgeweken Nederlandse militairen vormden in Engeland een eenheid die zich voorbereidde op een invasie. Die kwam pas in 1944, in de vorm van een massale lucht- en kustlanding op de Normandische stranden, vanaf 6 juni. Na een maandenlange aanvoer van Amerikanen, Canadezen, Engelsen en Polen was het in augustus de beurt aan de Nederlanders om het kanaal over te steken;  de Prinses Irenebrigade ging meevechten.
Ton Herbrink maakte de veldtocht mee, richting Nederland. Hij sprak diverse keren met Omroep Brabant, zoals in 2014 bij de herdenking van zeventig jaar na D-Day. Twee weken geleden nog gaf hij een interview, het zou zijn laatste media-optreden worden. [youtube:body:https://youtu.be/b-Wv14yT2Wo]
De Prinse Irenebrigade is inmiddels opgegaan in een andere legereenheid die momenteel in Oirschot zit. De kazerne zelf is ook genoemd naar de commandant van de brigade: De Ruyter van Steveninck. Onlangs vierde het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene zoals het nu heet, zijn 75-jarig bestaan.  Meer over de brigade op deze website.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.