'Werd hard ingemaakt', NK Aspergesteken niet gewonnen door Brabant

29 mei 2016 om 00:15
nl
Kortingsbonnensite Groupon heeft zaterdag het NK Aspergesteken gehouden in Blaricum. Uit alle provincies kwamen deelnemers op het toernooi af. Brabant werd vertegenwoordigd door Rebecca Wijn uit Waalre. Ze hield onze eer hoog, maar wist uiteindelijk niet te winnen.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Het NK werd zaterdag in de stralende zon gehouden op de akker van een Blaricumse aspergeboerin. De leiding was in handen van tv-kok Julius Jaspers. Hij vormde samen met de boerin en Groupon-topman Frederik van der Veen de jury.
Brabant niet vertegenwoordigdHet doel? In een kwartier zoveel mogelijk 'verkoopbare' asperges steken. En dat klonk voor Rebecca als een uitdaging. "Ik heb heel veel ervaring met asperges in mijn mond steken, maar ook met asperges steken heb ik geoefend", vertelde ze in een voorbeschouwing op de radio.
En niet alleen voor de uitdaging deed de studente Rebecca mee. Onze provincie werd namelijk door niemand vertegenwoordigd, en dat is als aspergeprovincie bij uitstek natuurlijk een beetje vreemd. "Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen!"
Hard ingemaaktToen het moment eenmaal daar was viel het Rebecca toch een beetje tegen. "Ik had dan wel geoefend, maar werd hard ingemaakt. De andere deelnemers hadden toch meer ervaring", zo vertelde ze later tegen Omroep Brabant.
"Zij hadden bijvoorbeeld een eigen aspergeboerderij waar ze oefenden en wisten precies welke rassen er zijn. Bij hen is het écht onderdeel van het leven", vervolgde Rebecca. "Ik deed het gewoon omdat ik het leuk vond."
Brabant niet in top drieUiteindelijk eindigde Rebecca, en daarmee Brabant, op een gedeelde vierde plaats. Titus Galema (Flevoland) ging er met de eer vandoor. Hij haalde in een kwartier tijd 1,45 kilo verkoopbare asperges uit de grond. Tweede eindigde Arjan van Dokkum uit Utrecht (1,3 kilo asperges) en derde was Esra Jansen uit Noord-Holland (640 gram asperges).
Gelukkig kijkt Rebecca met een fijn gevoel terug op de speciale dag. "Aspergesteken is een kunst op zich, er zit een hele techniek achter. Zo ontdekte ik dat de beste manier om asperges uit de grond te halen, gewoon de handen in de modder steken is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.