Ringenspecialist Yuri van Gelder mist podium net bij EK: 'Maar heb een prima oefening afgeleverd'

29 mei 2016 om 14:02
Turner Yuri van Gelder is er zondag in de ringenfinale bij de Europese kampioenschappen in Bern opnieuw net niet in geslaagd een medaille te veroveren op het onderdeel ringen. De Waalwijker eindigde met een score van 15,566 op de vierde plaats.
Profielfoto van Verschuren Corné
Verschuren Corné

"Ik mag wel tevreden zijn", meent Van Gelder. "Ik heb een prima oefening afgeleverd. Ik was heel dicht bij een medaille. Minder dan een tiende punt."
De winst was voor titelverdediger Eleftherios Petrounias. De Griek, tevens regerend wereldkampioen, was een klasse apart met een score van 15,866. Twee turners kregen zilver omgehangen: de Armeniër Vahagn Davtian en de Rus Denis Abliazin. Beiden realiseerden een score van 15,633.
Finaleplaatsen Van Gelder (33) is drievoudig Europees kampioen, maar zijn laatste titel dateert al weer van 2009. Daarna grossierde hij op grote toernooien nog in finaleplaatsen maar wist hij nooit meer het podium te bereiken. Vorig jaar werd Van Gelder tijdens het EK in Montpellier eveneens vierde.
Tjdens het WK afgelopen najaar in Glasgow eindigde hij als zesde waardoor hij directe plaatsing voor de Olympische Spelen misliep. Omdat Nederland zich als team enkele maanden later wel gekwalificeerd voor Rio, mag Van Gelder hopen te worden aangewezen voor het team. Daarover beslist bondscoach Mitch Fenner uiterlijk 10 juli.
Nog wat zwaarder makenDe 'Lord of the Rings' gaat er wel vanuit dat hij wordt geselecteerd. "Dit EK was een goede wedstrijd in de aanloop naar de Spelen", vindt Van Gelder. "Ik ga mijn oefening nog wat zwaarder maken. Ik ga er een tiende moeilijkheid bij doen. Een andere volgorde van elementen en de afsprong nog iets verbeteren. Dan moet het helemaal goed komen."