Groot onderhoud vliegveld Eindhoven kan beginnen: geen munitie gevonden - Omroep Brabant
Video

Groot onderhoud vliegveld Eindhoven kan beginnen: geen munitie gevonden

30 mei 2016 om 17:15 • Aangepast 21 november 2020 om 10:02
nl
Het groot onderhoud op Eindhoven Airport en Vliegbasis Eindhoven kan beginnen. Er zijn geen explosieven gevonden. Beide luchthavens gaan vanaf maandag twee weken op slot. Tot 16 juni zijn er geen vluchten mogelijk, omdat de toplaag van het asfalt van de start- en landingsbaan wordt vernieuwd.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc
Wachten op privacy instellingen...

Vlak voor de eerste werkzaamheden moest worden gezocht naar explosief materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek is gebleken dat er zeventien 'verdachte locaties' zijn onder de baan. Hier bleek alles 'brandschoon'.
Gewapende betonplaatObjecten die wel werden gevonen en zijn verwijderd, waren onder meer een gewapende betonplaat, aardpennen, leidingen en een gietijzeren pijp.
Commandant van Vliegbasis Eindhoven, kolonel Johan van Soest, had niet verwacht dat er op al die plekken daadwerkelijk explosieven zouden worden gevonden. "We hopen op een paar oude fietsen", zo liet hij maandagochtend weten. De luchtmacht is voor de duur van de werkzaamheden uitgeweken naar onder meer Gilze-Rijen.
24/7 doorwerkenVoor de renovatie is dertigduizend ton asfalt nodig. De start- en landingsbaan is drie kilometer lang en 45 meter breed. Hiervoor zijn 130 vrachtwagens tegelijk nodig. Er wordt door ongeveer tweehonderd werknemers non-stop in drie ploegen 24 uur lang, zeven dagen in de week gewerkt om de klus te klaren.
Niet alleen het asfalt wordt aangepakt. Ook de terminal van Eindhoven Airport wordt onderhanden genomen. Zo krijgt het gebouw een likje verf en wordt er onderhoud gepleegd aan het platform.
De eerste week zullen de winkels in de terminal nog open zijn voor het personeel van de omliggende bedrijven. Afhankelijk van hoeveel mensen er nog gebruik van blijven maken, wordt later bepaald of de shops ook in de tweede week openblijven.
Bewuste keuzeDe toplaag van het vliegveld wordt elk jaar geïnspecteerd, waarbij wordt gekeken of er onderhoud moet plaatsvinden. Bij de vorige renovatie werd vooral in de nacht gewerkt op de luchthaven. Nu kiest het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken er als eigenaar van het vliegveld voor om twee weken continu door te werken. Dat is goedkoper.
Er is juist voor deze periode gekozen, omdat de meivakantie dan net achter de rug is. Ook vallen de werkzaamheden nu ruim voor de zomervakantie. Daarbij speelt volgens Eindhoven Airport het weer een belangrijke rol in de keuze voor deze periode, omdat dat gunstig is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.