Ernstige mishandeling bushalte staat op beeld, CNV ziet niets in bewapenen beveiligers - Omroep Brabant
Video

Ernstige mishandeling bushalte staat op beeld, CNV ziet niets in bewapenen beveiligers

30 mei 2016 om 15:45
nl
Het bewapenen van beveiligers in nachtbussen heeft geen enkele zin en maakt het risico op meer agressie alleen maar groter. Dat zegt vakbond CNV naar aanleiding van de ernstige mishandeling van twee beveiligers bij een bushalte in Etten-Leur afgelopen weekend.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen zou het gebruik van wapens in bussen tot erger kunnen leiden. “Al vragen we ons af wat we wél kunnen doen om de veiligheid van deze medewerkers te waarborgen.”[tweet:body:https://twitter.com/erik_peeters/status/737256040362807296]
Het bewapenen van beveiligers is al langer punt van discussie. Vakbond FNV Spoor pleitte er al eerder voor NS-beveiligers uit te rusten met pepperspray en wapenstok. Bewapening van beveiligers in het openbaar vervoer zou een doorbraak betekenen, want tot nog toe mogen alleen politieagenten en militairen wapens dragen.
'Wat kun je nog doen?'CNV ziet het gebruik van wapens in nachtbussen in elk geval niet zitten. Een alternatief heeft de vakbond niet. “Je vraagt je af wat je nog kunt doen om geweld in het openbaar vervoer terug te dringen”, verzucht bestuurder Van de Mheen.
Hij doelt daarmee op het feit dat alle stads- en streekbussen van Arriva 's avonds al een beveiliger op de bus hebben gekregen. De maatregel moet het aanhoudende geweld tegen buschauffeurs een halt toe roepen. “Als zelfs beveiligers het nu moeten ontgelden, wat kun je dan nog doen?”
ZIE OOK: Bussen Arriva krijgen beveiligers op alle stads- en streekbussen, chauffeurs opgelucht
'Te absurd voor woorden'In de lijnbus tussen Breda en Etten-Leur van Arriva liep een ruzie tussen twee meisjes behoorlijk uit de hand. Er ontstond vervolgens een vechtpartij waarbij een van de beveiligers bewusteloos werd geslagen. Van de Mheen zegt moedeloos te worden van het zoveelste incident in korte tijd.
“Het is echt te absurd voor woorden dat dit gewoon weer gebeurt. Wij van CNV roepen vervoerders op om de veiligheid van hun nachtlijnen extra onder de loep te nemen.”
ZIE OOK: Chauffeurs Arriva tevreden over veiligheidsmaatregelen in de bussen
Lijnen schrappenEen andere optie is simpelweg het schrappen van beruchte lijnen, maar daar heeft de vakbond twijfels over. “De reizigers die gebonden zijn aan deze ritten, mogen niet de dupe worden van dit gajes.”
Arriva zegt de mishandeling op het busstation te betreuren. "We keuren geweld tegen medewerkers met een publieke taak af. We hebben de camerabeelden uit de bus veiliggesteld en overgedragen aan de politie voor onderzoek."
FNV Streekvervoer was maandagochtend onbereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.