Kunstenaar Christo bouwt piramide met olievaten van Janus Vaten in Oosterhout

30 mei 2016 om 14:14
nl
Het Oosterhoutse bedrijf Janus Vaten heeft 12.000 olievaten geleverd aan de wereldberoemde kunstenaar Christo. Christo gebruikt de vaten om een groot kunstwerk te bouwen voor een tentoonstelling in Zuid-Frankrijk. Hij stapelt de vaten tot een Mastaba, een afgeplatte pramide.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Christo is bij het grote publiek bekend als de kunstenaar die samen met zijn vrouw Jeanne-Claude dingen inpakt. Hij pakte bijvoorbeeld de Rijksdag in, het parlementsgebouw in Berlijn, en de Pont Neuf, een historische brug in het centrum van Parijs. Maar Christo doet niet alleen inpakkunst, hij werkt ook al jaren met grote stapelingen van olievaten. En daarvoor heeft hij al jaren contact met Janus.
400.000 olievaten Het Oosterhoutse bedrijf maakte in 1966 voor het eerst vaten voor Christo. Ook werkt Janus Vaten mee aan een Mastaba in Abu Dhabi waarin ruim 400.000 olievaten zijn verwerkt; die Mastaba moet het grootste sculptuur ter wereld worden.  De tentoonstelling in Zuid-Frankrijk die begin juni open gaat, is een vooruitblik op dit project in Abu Dhabi.
De vaten die Janus Vaten voor Christo maakt zijn in principe gewone olievaten. Wel is de kunstenaar kritisch dat het bedrijf precies de goede kleuren gebruikt en natuurlijk dat de vaten er zo mooi mogelijk uitzien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.