Video

'Zware tankslag in 1944' bij Overloon is een mythe

30 mei 2016 om 17:33
nl
Er is helemaal geen zware tankslag bij Overloon geweest in de herfst van 1944. Dit concluderen twee Limburgse amateur-historici na uitgebreid onderzoek. Hun verhaal wordt bevestigd door twee Brabantse onderzoekers.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

'In de herfst van 1944 vond hier (...) de slag bij Overloon plaats, de zwaarste tankslag die zich ooit op Nederlandse bodem voltrokken heeft'. Deze tekst staat te lezen op het bord bij de ingang van het Oorlogsmuseum in Overloon.
ArchievenDeze tekst klopt niet, zeggen Hugo Levels en Erik Munnicks. De twee amateurhistorici uit Limburg kwamen er na jarenlang onderzoek achter dat er helemaal geen tankslag bij Overloon heeft gewoed. Het staat te lezen in hun boek Waar blijven de bevrijders? "We hebben met verschillende veteranen van Duitse en geallieerde zijde gesproken over de bevrijdingsoperatie in oktober 1944 rondom Overloon. Ook zijn we buitenlandse archieven  ingedoken. En wat blijkt: er heeft bij Overloon helemaal geen tankslag plaatsgevonden, geeneens een tankgevecht. Weliswaar zijn er veel Engelse en Amerikaanse tanks uitgeschakeld, maar dat kwam door mijnenvelden en antitankgranaten."
De conclusie van de Limburgse onderzoekers wordt gedeeld door de Brabantse historici Jack Didden en Maarten Swarts. Zij doen onderzoek naar de bevrijding van Zuid-Nederland, in de oktoberdagen van 1944. Jack Didden: "Ook wij hebben gevonden, via ooggetuigenverslagen, dat er geen tankslag heeft plaatsgevonden bij Overloon. Wel bij Nederwetten en omgeving. Daar hebben tanks wel tegenover elkaar gestaan."
De onderzoekers nemen het Oorlogsmuseum niets kwalijk. Door aanvullend onderzoek komen nu eenmaal zaken boven tafel, zeggen ze. Wel zal de tekst op het bord bij de ingang aangepast moeten worden. Levels: "'Zwaarste tankslag' moet vervangen worden door 'zware slag', dat is beter."
Het Oorlogsmuseum wilde niet reageren op de bevindingen van de historici. De directeur van het Oorlogsmuseum, Erik van den Dungen, wil pas commentaar geven als hij de bevinden zelf gelezen heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.