Video

Houden Brabanders nog wel Maria of raakt ze een beetje uit de gratie?

30 mei 2016 om 20:18
nl
De meimaand Mariamaand 2016 is weer voorbij. En na een maand van intense verering van onder meer de Zoete Moeder van Den Bosch is het tijd om de balans op te maken. De balans opmaken doen we bij de Sint Jan van Den Bosch met een prikkelende vraag aan oud en jong: Houden wij nog wel van Maria?
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

De Zoete Moeder van Den Bosch is bij jongeren, die op de laatste zondag van de maand mei ook bij de Sint Jan rondlopen voor deelname aan de vestingloop, niet geliefd en niet populair. De 20-jarige Stijn zegt haar niet te kennen: "Ik heb er niets mee." Ook Namera (18) heeft niets met Maria. "Ik ken de theorie allemaal wel, maar ik geloof niet in God."
Ouderen houden veel meer van MariaHoe anders is het vijftig meter verderop bij de hoofdingang van de Sint Jan. Honderden mensen persen zich naar binnen, om maar niets te hoeven missen van de vele missen die in het weekend worden gehouden. "Ik ben een echte fan van Maria, je kunt bij haar terecht en ze geeft troost." Plebaan Van Rossum zegt het zeker te weten "Ik denk dat wij heel veel houden van Maria."
Maar ook refereert hij aan de leegloop van kerken en weet van jongeren die niets met Maria hebben. "Maar toch zie je heel vaak dat jongvolwassenen na een bepaalde gebeurtenis in hun leven toch een kaarsje komen branden."
Maria en Jeroen BoschVeel ouderen zien het met lede ogen aan, de populariteit van Maria wordt minder. Gek genoeg staan de bezoekersaantallen aan de Bossche Sint Jan daar lijnrecht tegenover. "We hebben, zeker aan het begin van de meimaand, veel extra toeloop gehad in de kerk door alle activiteiten rond Jeroen Bosch", vertelt Van Rossum. "Maar ook daarna is het druk gebleven, we zijn ronduit tevreden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.