NAC Breda zet scouts aan de kant: 'Uitkijken dat club identiteit niet verliest'

31 mei 2016 om 17:47
nl
NAC Breda heeft de samenwerking met de scouts Ad Brouwers en Ton Cornelissen opgezegd. De voetbalclub voert de maatregel door als bezuiniging en gaat een andere koers varen. NAC zal in de scouting en aanwas van nieuwe spelers in de toekomst gebruik maken van de kennis van de City Football Group, de organisatie die ook eigenaar is van het Engelse Manchester City. NAC werkt daar sinds kort mee samen.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

De scouts en oud-spelers Addy Brouwers en Ton Cornelissen reageren teleurgesteld op het bericht van technisch directeur Hans Smulders dat zij hun werkzaamheden voor de club moeten staken. De samenwerking met Manchester City begrijpen zij, maar er worden ook vraagtekens bij geplaatst. Smulders zegt niet anders te kunnen: 'We hebben er structureel geen middelen meer voor."
Risico"Laat ik vooropstellen dat ik begrijp dat de club de financiële duimschroeven moet aandraaien", zegt Ton Cornelissen, scout van NAC. "Maar toch vind ik het heel teleurstellend. We hebben de scouting bij NAC vrijwel kosteloos opgepakt en alles op orde gebracht. Er is veel werk verzet en we functioneerden goed. Ik kan het ook niet helemaal volgen. In feite snij je het hele scoutingsapparaat weg. Uiteraard begrijp ik de samenwerking met City, maar een combi zou juist ideaal zijn. NAC moet namelijk uitkijken dat het de eigen identiteit niet verliest. Spelers moeten wel bij NAC passen en in de toekomst moet er door de verkoop van eigen spelers geld worden verdiend."
"Wij worden een beetje afgerekend op de resultaten van de het eerste elftal", zo zegt scout Addy Brouwers. "Jammer, want bij promotie was het een ander verhaal geweest. NAC moet bij de nieuwe constructie inderdaad oppassen dat het de eigen identitiet niet gaat verliezen. Maar waar ik me meer zorgen over maak, is over de jeugd. Het is mijn stokpaardje, maar je moet echt in de gaten houden dat er doorstroming blijft naar het eerste elftal. Je loopt daarbij een risico met deze samenwerking."  
'Anders met ons geld omgaan'Ook Hans Smulders, technisch directeur van NAC, had het graag anders gezien. "Ik ben tevrden over hen", zo zegt hij. "Maar ik heb structureel niet meer de middelen. Dat hoort helaas bij het feit dat we niet gepomoveerd zijn. Het is een verlies, want het zijn twee fijne mensen in de omgang met een NAC-hart. Maar we moeten nu anders met ons geld omgaan."
"Ik moet de scouting nu anders invullen", vervolgt Smulders. "Het scoutingsapparaat van Manchester City is heel erg groot. Ze hebben op dat gebied ook prestatiesystemen van de spelers die in kaart zijn gebracht, prachtige programma's die hen volgen. Elke dag filteren ze bijvoorbeeld honderd wedstrijden. We gaan het nu op een andere manier doen, maar natuurlijk blijven wij wel de eindscouting doen."  
Hans Vergeer blijftDie eindscouting zal Smulders samen met trainer Marinus Dijkhuizen en Hans Vergeer doen. Die laatste, nu scoutingscoördinator, blijft voorlopig wel want hij heeft nog een contract voor een jaar heeft bij de Bredase club.
"Ik denk dat er voor mij niet veel gaat veranderen", zo zegt hij. "Er zullen toch spelers bekeken moeten worden. Maar ik vind het wel triest dat er twee clubmensen weg moeten. We waren bezig met iets op te bouwen en hebben afgelopen seizoen 480 wedstrijden bezocht. Kan dat niet anders, denk ik dan. In mijn beleving doen we nu een stap terug."
Niet helemaal helderEn over de samenwerking met Manchester City: "Die is me nog niet helemaal helder, we hebben daar nog overleg over. Er is in ieder geval uit Engeland een lijst gekomen met spelers waar we uit kunnen kiezen. Maar willen die spelers wel of niet naar Nederland? Het is een heel ander segment. Daarnaast zal NAC toch ook spelers willen voor zichzelf. Je kunt wel alleen varen op Manchester City en dat is financieel nu wel interessant, maar er moet toch geld worden verdiend in de toekomst."
"Voor het eind van de voorbereiding moet duidelijk zijn welke spelers er vanuit Engeland komen", zegt Hans Smulders. "Dat zal gefaseerd gebeuren, ik ben er de komende twee dagen weer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.