Meer speed in het riool, minder xtc en cocaïne

31 mei 2016 om 14:06
nl
Er zijn vorig jaar minder sporen van drugs in het Eindhovense riool gevonden dan in de jaren daarvoor. Er werd wel meer speed gemeten. Op de rioolwaterzuivering waar is gemeten, is ook een aantal gemeenten in de omgeving aangesloten.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Sinds 2011 wordt in de riolen van grote Europese steden gemeten hoeveel resten van cocaïne, xtc, cannabis en crystal meth wordt aangetroffen. In Nederland doen Eindhoven, Amsterdam en Utrecht mee.
Het onderzoek wordt gedaan door het  Europees Agentschap voor verdovende middelen in Lissabon. De Nederlandse monsters werden onderzocht door medewerkers van KWR Watercycle Research Institute en de Universiteit van Amsterdam.
De stoffen komen op meerdere manieren in het riool. In de eerste plaats via de uitwerpselen van drugsgebruikers maar ook omdat criminelen afvalstoffen via het toilet weg spoelen.
Veel minder xtcEindhoven was de afgelopen jaren koploper als het ging om xtc-resten, maar nu is dat Amsterdam. In Eindhoven zijn tijdens het laatste onderzoek zelfs beduidend minder xtc-resten gevonden. Volgens de onderzoekers is er voor het eerst in vier jaar geen directe lozing aangetoond in het riool van Eindhoven.
Er werden in Eindhoven ook minder resten van cocaïne en THC (cannabis) aangetroffen.
Veel meer speedWel zijn er in Eindhoven dit keer meer sporen van amfetamine (speed) gevonden dan in 2014. De hoeveelheden zijn ook vele malen groter dan in Utrecht in Amsterdam.
Het gebruik van crystal meth, wereldberoemd dankzij de TV-serie Breaking Bad, is nog niet doorgedrongen in Eindhoven. Daarvan werden alleen minimale sporen gevonden in Amsterdam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.