Video

Owen (4), Jessica (6) en hun moeder spoorloos in Burundi, advocaat en school weten niet waar ze zijn

31 mei 2016 om 13:51
nl
Leerkracht Luc Bul van basisschool De Bolster in Gilze maakt zich grote zorgen om de 6-jarige Jessica, haar 4-jarige broertje Owen en hun moeder Aline. Het gezin is namelijk spoorloos verdwenen sinds ze op 12 mei zijn uitgezet naar Burundi. Het land is onveilig, zelfs zo onveilig dat een delegatie van Kamerleden vorig jaar Burundi heeft overgeslagen.
Profielfoto van Linschoten Chantal
Geschreven door
Linschoten Chantal

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft slechts één week na de uitzetting van het gezin, andere uitzettingen naar Burundi opgeschort vanwege de onveilige situatie.
Spoorloos verdwenenIn 2014 zat Jessica in de klas bij leerkracht Luc Bul. Toen was er ook al sprake van uitzetting, maar mocht het gezin na enige inzet van onder andere de school, toch in Nederland blijven.
Luc Bul heeft altijd contact gehouden met het gezin, maar sinds hun uitzetting op 12 mei heeft hij niets meer van het gezin vernomen. Daarom heeft mij samen met een paar ouders en een andere leerkracht van haar laatste school in Friesland een Whatsappgroep opgericht om de ontwikkelingen in de gaten te houden. "Ik moet weten wat er is gebeurd. We zijn hard aan het zoeken. Voor hun uitzetting werd gezegd dat het veilig was, dus ik wil ook wel echt weten of ze veilig zijn", zegt Bul.
'Geen contact meer gehad'Ook Michel Govers, de advocaat van het spoorloze gezin, heeft geen idee waar ze zijn. "Ik heb geen idee. Na de uitzetting heb ik geen contact meer met ze gehad. Vlak daarvoor is er nog een procedure geweest. Staatssecretaris Dijkhoff heeft nog aangegeven dat hij zich zorgen maakte over Burundi, maar kennelijk was het toch veilig genoeg toen."
Toch twijfelt de advocaat daaraan. "Volgens de laatste berichten zijn honderdduizenden mensen op de vlucht, staat een nieuwe burgeroorlog op het punt van uitbreken en probeert iedereen daar weg te komen."
Onwaarschijnlijk dat gezin terug komtDat het gezin wordt teruggehaald is onwaarschijnlijk, want het is nog nooit voorgekomen dat een gezin is teruggehaald na  uitzetting. Als blijkt dat Aline, Jessica en Owen toch in Nederland mochten blijven, dan heeft Nederland volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP een groot probleem.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.