Video

Paniek in de Biesbosch: zeven waterbuffels ontsnappen en zwemmen het Steurgat over

31 mei 2016 om 20:40 • Aangepast 21 november 2020 om 09:59
nl
Zeven van de vijftien waterbuffels die in april zijn losgelaten in de Noordwaard zijn maandagavond ontsnapt. De kolossale beesten die meer dan duizend kilo kunnen wegen zijn het Steurgat overgezwommen en zes kilometer verderop weer aan land geklommen. Bij Rijkswaterstaat zijn ze zich rot geschrokken, maar ook verrast dat dit kon gebeuren.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

"Het is echt niet goed dat dit kon gebeuren", zegt woordvoerster Anneke Heineckae van Rijkswaterstaat. Toch zegt ze ook dat het een kwestie van tijd was voordat de beesten een streek zouden uithalen. "Je verwacht het niet, maar het zijn echt hele slimme beesten. Ze zijn ondernemend, en erg nieuwsgierig. Daarnaast kunnen ze dus ook nog eens erg goed zwemmen."
De zwemtocht van de zeven zwaargewichten eindigde maandagavond uiteindelijk in een stal van een boer in de Oostwaard. De beesten hebben daar de nacht doorgebracht en zijn dinsdagmiddag teruggebracht naar de Noordwaard en opnieuw losgelaten. Heineckae benadrukt dat de boer wel eventjes schrok, maar dat het tamme dieren zijn. "Die boer stond wel even te kijken, maar ze bleven heel rustig."

Wachten op privacy instellingen...


Zwemmende zwaargewichten "We gaan nu onderzoeken hoe dit kon gebeuren, maar ook waarom ze aan de zwemtocht van zes kilometer zijn begonnen. Gelukkig zijn ze niet de rivier de Merwede overgestoken, maar hebben ze gekozen voor de relatief rustige kreek Het Steurgat. Op de Merwede hadden ze makkelijk in botsing kunnen komen met de binnenvaart."
OntsnappingOm te voorkomen dat de buffels zouden kunnen ontsnappen is de Noordwaard omheind met zestien kilometer prikkel- en schrikdraad. Bij het vrijlaten van de beesten in april werd benadrukt dat ontsnappen bijna niet mogelijk was en ook dat het heel rustige en lieve beesten zijn.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.