Video

Drone spoort nesten op en waarschuwt boer

31 mei 2016 om 17:55 • Aangepast 21 november 2020 om 09:59
nl
Het Brabants Landschap zet een drone in om nesten van kuikens en bedreigde weidevogels op te sporen. Met een infraroodcamera kunnen de nesten makkelijker en nauwkeuriger worden gevonden. De nesten van de vogels liggen vaak in het land van een boer, en vanaf de tractor worden de nesten en eieren vaak over het hoofd gezien. Door deze nieuwe manier van opsporen, blijven er meer nesten behouden. "Dat is toch helemaal geweldig dat dit kan."
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Het was vroeg dinsdagochtend voor de mannen van het Brabants Landschap. Om half vijf stonden ze al samen met vrijwilligers in het land van een Drunense boer. Op zoek naar nesten van weidevogels.

Wachten op privacy instellingen...

De telefoon van Ton Hannink gaat af, er zijn nesten gevonden door de drone. "Hoe geweldig is dat. Kijk, daar liggen ze." Hannink is één van de honderden vrijwilligers die normaalgesproken de grond van boeren afloopt om nesten te redden.

Wachten op privacy instellingen...

Makkelijker werkenNu, met de drone, kan dat veel makkelijker. De drone spoort ze op en de vrijwilligers hoeven het nest alleen nog maar in veiligheid te brengen.
Volgens projectleider Peter van de Brandhof worden met deze nieuwe methode duizenden eieren gered. De vogels zouden nauwelijks iets van de drone merken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.