Video

Weduwe Annie roept op beter te letten op Q-koorts-symptomen: 'Piet had niet hoeven overlijden'

31 mei 2016 om 19:15
nl
"Dit had niet hoeven gebeuren", zegt Annie Janssen-Groesbeek met tranen in haar ogen. Op 11 april vorig jaar overleed haar man Piet. Doodsoorzaak: Q-koorts. Dinsdagochtend bleek dat Q-koorts veel meer slachtoffers heeft gemaakt dan gedacht.
Profielfoto van Jan Waalen | Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Jan Waalen | Pepijn Nagtzaam

Er werd gedacht dat er 26 mensen waren overleden aan de ziekte, maar dat getal moet worden bijgesteld naar 74 doden. Slechts negen daarvan zijn aan acute Q-koorts overleden. De overigen aan een chronische vorm. Inmiddels is er een database met 430 patienten die zo'n chronische vorm van Q-koorts hebben. Organisatie Q-support roept op om vaker en sneller aan Q-koorts te denken bij klachten.
Onduidelijk waarom Piet ziek wasDat had Piet Janssen-Groesbeek mogelijk geholpen. De 75-jarig Piet was al jaren reumapatient. “Daar kun je oud mee worden”, zegt Annie. Maar haar man werd steeds zieker. Hij werd grieperig en kreeg meerdere malen longontsteking. Het was onduidelijk hoe dat eigenlijk kon. Na veel gedokter kwam hij uiteindelijk in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen terecht.
Daar werd zijn bloed onderzocht. Het was voor de eerste keer dat er ook onderzocht werd op Q-koorts. En dat bleek het te zijn. Zonder het te weten bleek Piet al jarenlang chronisch Q-koorts te hebben. Ze probeerden nog om het te behandelen, maar het was al te laat.
'Piet was niet meer te redden'“Zijn hele lichaam was van binnen al aangetast. Uiteindelijk was Piet niet meer te redden”, zegt Annie. Annie loopt naar de hoek van de kamer, waar de urn van Piet staat. “Hij wilde zo graag naar huis, toen hij in het ziekenhuis lag en daarom heb ik hem ook mee naar huis genomen. Zo lang als ik nog leef blijft hij hier”, zegt ze.
“Hadden ze maar eerder op Q-koorts getest. Dan had mijn man nu nog wel geleefd.” Annie hoopt dat haar verhaal een waarschuwing is voor anderen. Zowel artsen als patienten moeten eerder aan Q-koorts denken. Dat zou levens kunnen redden, weet Annie.
Achteraf is Annie boos op de overheid. Die hadden veel meer aandacht moeten besteden aan de Q-koorts. "Die hebben het niet snel genoeg bekend gemaakt. Daar ben ik boos, gefrustreerd en dan voel ik me machteloos", snikt Annie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.