Video

'Liever een verkeerde keuze dan geen keuze', John Jorritsma over 'zijn' Eindhoven

1 juni 2016 om 11:20 • Aangepast 21 november 2020 om 09:58
nl
Hij is het officieel nog niet, maar hij wordt het wel. Dinsdagavond werd John Jorritsma, geboren Fries en VVD’er, voorgedragen als burgemeester van Eindhoven. Hoewel Rob van Gijzel naar verwachting nog tot september actief blijft als burgemeester, wordt er nu al nieuwsgierig gekeken naar opvolger Jorritsma.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

In Budel kennen ze hem nog wel. “Ja, da’s mijn oude burgemeester”, vertelt een Bulander die warme herinneringen koestert aan Jorritsma. “Hij was bevlogen, had veel in z’n mars en wilde de gemeente naar een hoger niveau tillen”, stelt de man. Een beeld dat niet door iedereen gedeeld wordt: “Ik vind ‘m geen goede burgemeester voor Eindhoven, dat was hij hier ook niet”, zegt een vrouw. “Hij was gewoon niet zo voor de mensen, niet van het volk.”

Wachten op privacy instellingen...

“Ja, het zijn net mensen. Ze mogen allemaal wat vinden”, reageert Jorritsma, die nu nog commissaris van de Koning in Friesland is. “Voor de een die jou goed kent ben je een goede burgemeester, een verbinder, een zakelijke bestuurder. Voor een ander - die wellicht een keer geen bouwvergunning heeft gekregen - ben je een mindere”, aldus de nuchtere Fries, die er niet te veel mee zit.

Wachten op privacy instellingen...

'Je moet keuzes maken'In een eerste gesprek met Omroep Brabant Radio noemt Jorritsma zichzelf een ‘open mens’. “Ik ben een mensenmens, een verbinder. Ik ga het conflict niet uit de weg en zoek naar oplossingen”, beschrijft hij zichzelf desgevraagd. “Ik ben ambitieus en wil dingen bereiken. In mijn ogen kun je beter een verkeerde beslissing nemen dan geen beslissing: je moet keuzes maken in het leven.”
Dat heeft Jorritsma gedaan in de gemeente Cranendonck, vindt hij. “Daar heb ik hard gewerkt aan de economische vitaliteit. Ook binnen de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij - vooral bij project Horizon en later Brainport - heb ik gesjouwd, gesleurd en getrokken. Je bent een schakel in het geheel. Het is mooi om zo’n schakel te zijn, want samen bereik je meer dan alleen. In Friesland heb ik dat ook gedaan: dingen die voor onmogelijk werden gehouden mogelijk maken.”
'Carnaval hoort erbij'Over zijn plannen voor Eindhoven wil de aanbevolen burgervader nog weinig zeggen; hij moet nog officieel benoemd worden. “Voor nu ben ik erg blij dat de gemeenteraad mij graag op die positie ziet. Ik zie veel uitdagingen in de metropoolregio, de high tech regio en op sociaalmaatschappelijk vlak. In de stad wil ik de verbinding zoeken. Ik krijg een hele zware klus, dat realiseer ik mij terdege.”
Dan natuurlijk de vraag der vragen: hoe verwacht Jorritsma om te gaan met carnaval? Van scheidend burgemeester Van Gijzel was bekend dat hij niet de grootste fan was en regelmatig op vakantie ging tijdens het volksfeest. “Ik zal mij uiteraard laten zien en er op gepaste wijze invulling aan geven. Ik ben de burgemeester, voel mij niets meer dan anderen. Maar ik hoef niet lallend door de stad te rennen, van kroeg tot kroeg te gaan. Ik zal mijn rol nemen als boegbeeld van de stad en carnaval hoort daar bij.”
En die andere grote vraag, die moet nog beantwoord worden. Is Jorritsma overtuigd PSV-supporter of moet hij dat nog worden?

Wachten op privacy instellingen...

Of hij het nou al is of niet, een shirtje ligt in ieder geval al voor hem klaar.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.