Politiemol Mark M. vrij maar moet paspoort inleveren: 'Ik wil naar mijn ouders en vriendin'

1 juni 2016 om 12:32 • Aangepast 21 november 2020 om 09:57
nl
Politiemol Mark M. uit Weert komt voorlopig vrij. Zijn voorarrest is geschorst tot mei volgend jaar, als de inhoudelijke behandeling van de zaak begint. Wel moet hij zijn paspoort inleveren. Dat bepaalde de rechter in Den Bosch woensdag tijdens een pro-formazitting waarbij M. samen met zijn vermeende hanglanger Marc S. (36) uit Eindhoven terechtstond.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Ook S. komt - donderdag - onder voorwaarden vrij. M., die al acht maanden in voorarrest vastzat, gaf aan het liefst zijn leven buiten de tralies weer te willen oppakken: "Ik wil naar mijn ouders en mijn vriendin. Ook heb ik financiële problemen die geregeld moeten worden."
De 29-jarige M. werd vorig jaar september opgepakt, omdat hij vanuit een vestiging van de nationale politie in Son politie-informatie naar criminelen zou hebben gelekt. Hij kopieerde volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie uit het politiesysteem. Die informatie zou hij via mail en op USB-sticks hebben doorverkocht aan criminelen.
ZIE OOK: Corruptie Mark M. 'groter dan gedacht', politiemol kreeg informatie uit tientallen onderzoeken
800.000 euro verdiendVolgens de aanklacht heeft M. zich schuldig gemaakt aan witwassen, het aannemen van giften en het schenden van het beroepsgeheim (ambtelijke corruptie). Met het lekken van informatie zou de Weertenaar 800.000 euro hebben verdiend. De andere verdachte wordt voor dezelfde vergrijpen vervolgd.
Zowel Justitie als de rechtbank vindt nog wel dat er voldoende ernstige verdenkingen tegen M. zijn. Ook denken ze dat er kans is dat hij opnieuw de fout in gaat of mogelijk het onderzoek kan frustreren. Daarom legt de rechtbank voorwaarden op. Zo moet M. in Nederland blijven, aangezien er in dezelfde zaak nog altijd onderzoek loopt in onder meer België en Oekraïne.
'Geen vriendendienst'Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Mark M, pleitte ervoor dat zijn cliënt voorlopig vrij moest komen in afwachting van de mogelijke straf die hij krijgt. "In mei 2017 is er een week gereserveerd voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak. Betekent dat dan dat M. tot die tijd moet blijven vastzitten?" Volgens de advocaat bleek uit het dossier nauwelijks dat M. is betaald voor de informatie die hij doorsluisde. Het Openbaar Ministerie (OM) dacht daar heel anders over. "Hij deed dat niet als vriendendienst. Bovendien blijkt uit zijn levensstijl dat hij heel veel geld had."

Wachten op privacy instellingen...

Het OM vreesde voor de beïnvloeding van lopende onderzoeken als M. op vrije voeten zou komen. Bovendien heeft hij mogelijk nog informatie achter de hand die hij wellicht alsnog doorspeelt, aldus het OM.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.