Ex-gevangenen en vluchtelingen toch niet onder één dak: 'Geen kans van slagen'

1 juni 2016 om 14:28
nl
Het plan om vijf ex-gevangenen en tien vluchtelingen samen onder te brengen in een boerderij in Aalst gaat niet door. De weerstand in de wijk Ekenrooi is te groot, meldt de gemeente Waalre woensdag.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Het besluit is genomen in overleg met wooncorporatie Thuis en stichting Sint Annaklooster, dat de ex-gedetineerden begeleidt. De omwonenden zijn dinsdagmiddag op de hoogte gebracht. Het buurtcomité Ekenrooi sprak zich fel uit tegen het plan.
Gebrek aan draagvlak“De voornaamste reden voor dit besluit is het gebrek aan draagvlak in de buurt”, zo schrijft de gemeente. De weerstand zou de succesvolle reïntegratie van de ex-gevangenen in de weg staan. “Het plan heeft volgens de betrokken partijen daarom geen kans van slagen."
De leegstaande boerderij en het naastgelegen weiland zijn van woningcorporatie Thuis. De woningcorporatie en de gemeente wilden de vluchtelingen en de ex-gedetineerden samen laten werken, bijvoorbeeld in de dagbesteding.
Volgens de gemeente, Thuis en Sint Annaklooster zou dat de integratie van beide groepen versnellen. De partijen zoeken op dit moment naar andere geschikte locaties om de statushouders en ex-gedetineerden onder te brengen in regiogemeenten.
Opvang statushouders in de boerderijHet besluit betekent niet dat er sowieso geen opvang volgt in de boerderij. De commissaris van de Koning heeft Waalre verzocht 300 asielzoekers op te vangen. Andere gemeenten in de regio zouden dan verantwoordelijk zijn voor de opvang van statushouders.
Of er in de toekomst wél statushouders in de boerderij worden gehuisvest, is nog onduidelijk. “De komende weken krijgen we meer duidelijkheid over de komst van een azc en wat dat betekent voor onze taakstelling om statushouders te huisvesten”, aldus de gemeente.
Uiterlijk 1 juli wordt de knoop over opvang in de boerderij doorgehakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.